Industrie signaleert hamsteren medicijnen

UTRECHT, 21 DEC. Vooral particulier verzekerden zijn op het ogenblik geneesmiddelen aan het hamsteren. De organisatie van de farmaceutische industrie, Nefarma, leidt dit af uit een omzetstijging van soms vele tientallen procenten bij diverse leveranciers.

Nefarma-voorzitter dr. J.C. Sanders schrijft de hamsterwoede toe aan onduidelijkheid over wat er per 1 januari 1992 gaat veranderen. Vanaf die datum worden de geneesmiddelen voor iedereen vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Voor particulier verzekerden gaat dan ook het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) gelden, zodat ze in sommige gevallen voor hun medicijnen moeten bijbetalen.

Volgens Sanders begrijpen de mensen niets van de advertentie waarin het ministerie van WVC de komende wijzigingen heeft uitgelegd. Ook de apothekersorganisatie KNMP heeft van haar leden gehoord dat particulieren meer medicijnen inslaan.

Een woordvoerder van de KNMP noemde dat helemaal niet nodig, omdat ze de rekening voorlopig gewoon kunnen declareren. Ook de KNMP vindt de WVC-advertentie “vrij onduidelijk”. Ze is zelf bezig met een folder die eind volgende week in alle apotheken zal liggen.

Na de hamsterwoede in december zal de afzet in januari waarschijnlijk weer inzakken. Maar Sanders wijst erop dat bij de evaluatie van het GVS - op 1 juli 1991 al voor ziekenfondsverzekerden ingevoerd - de kostenstijging over 1991 door de grote omzet in december te hoog zal uitvallen. Hij denkt dat bij de evaluatie daarom naar een langere periode moet worden gekeken.

Hij verwacht ook dat na 1 januari het “AWBZ-effect” zal optreden doordat particulier verzekerden die tot nu toe door de huisarts voorgeschreven medicijnen zelf betaalden ze dan vergoed krijgen. Ziekenfondsverzekerden gebruiken nu anderhalf keer zoveel geneesmiddelen als particulier verzekerden. Ook zou de hoeveelheid geneesmiddelen die ongebruikt in het afval verdwijnt (nu voor 80 à 160 miljoen gulden per jaar) volgens Sanders kunnen toenemen.