Geallieerden nog half jaar in Turkije

ANKARA, 21 DEC. De Turkse regering heeft besloten de geallieerde legermacht die vanaf Turks grondgebied de Iraakse Koerden beschermt nog zes maanden te laten blijven. In juni moet zij echter worden ontbonden, aldus een regeringsmededeling. Volgens vice-premier Erdal Inüon is het 28 december aflopende mandaat verlengd wegens de harde winterse omstandigheden in het gebied, en de voortdurende botsingen tussen Koerden en Iraakse troepen.

De geallieerde troepenmacht werd het afgelopen voorjaar gestationeerd in de zogeheten veiligheidszone in Noord-Irak nadat meer dan een miljoen Koerden uit vrees voor het oprukkende Iraakse leger uit hun woningen naar de Turkse en de Iraanse grenzen waren gevlucht. In juli werd de troepenmacht naar Turks grondgebied teruggetrokken, waarna, in oktober, 2.400 man troepen naar huis terugkeerden en slechts luchtmachteenheden achterbleven.

De nieuwe Turkse premier Demirel heeft eerder deze maand gezegd dat Turkije de Iraakse Koerden zal beschermen als de Iraakse president Saddam Hussein een nieuw offensief tegen hen lanceert. (AP, Reuter)