Foto: AMSTERDAM - Vanuit de actualiteit naar de ...

Foto: AMSTERDAM - Vanuit de actualiteit naar de eeuwigheid.

In het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud Sceneramain Amsterdam is president Gorbatsjov van de voormalige Sovjet-Unie vandaag versleept van de zogenoemde "TV-studio' naar de "Koepel der Bekenden'. Stond hij zich in de studio nog naast George Bush en in de buurt van Kohl, Mitterrand, Major en Lubbers, in de koepel staat Gorbatsjov voortaan tussen "quintessential greats' als Churchill, Marilyn Monroe, Thatcher, Lenin en Sinterklaas. De groten der aarde staan daar gegroepeerd rond een aardbol die draait op de tonen van "Alle Menschen werden Brüder'. Volgens algemeen directeur van de Amsterdamse vestiging, A. Tansley speelt het Scenerama hiermee in op het grote wereldnieuws: de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Het is alleen zijn belangrijke rol in de wereldpolitiek die Gorbatsjov voor een verbanning naar de kelder heeft behoed. Een van de suppoosten die assisteerden bij de verhuizing van de president (links op de foto) noemde het werk “heel zwaar en niet makkelijk. Het hoofd zit er los op.” De pop van Gorbatsjov hoort sinds de opening van het Scenerama in juni tot de collectie. Boris Jeltsin zal hem voorlopig niet vervangen in de tv-studio, aldus Tansley. “We kijken het nog even aan in Rusland.” (Foto NRC Handelsblad- Maurice Boyer)