Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Chemie

Explosie in de Botlek door nalatigheid DSM

ROTTERDAM, 21 DEC. De explosie van een tank met benzoëzuur bij het chemische bedrijf DSM Chemicals in het Botlekgebied waarbij vorige week vrijdag zes mensen om het leven kwamen, is te wijten aan nalatigheid van het bedrijf. Dit heeft de persofficier van justitie te Rotterdam gisteren meegedeeld.

Een onderzoeksteam bestaande uit politie, de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond en de Arbeidsinspectie is tot de conclusie gekomen dat in de tank een explosief mengsel aanwezig was en dat dit te voorzien was.

Aan het uiteinde van de ontluchtingspijp op het dak van de tank is waarschijnlijk een vermenging van lucht en benzoëzuurdamp ontstaan. Dit mengsel kan door verschillende ontstekingsbronnen tot ontploffing zijn gebracht, aldus de voorlopige rapportage.

De zes slachtoffers, medewerkers van onderaannemers, voerden bouwwerkzaamheden uit op het dak van de tank. Daarbij gebruikten zij lasapparatuur. “Volgens de werkvergunning, afgegeven door DSM aan de onderaannemers, waren deze werkzaamheden toegelaten”, aldus de persofficier. Fouten van de slachtoffers zijn door het onderzoeksteam niet geconstateerd. “De ontstane risico's vallen onder verantwoordelijkheid van DSM Chemicals Rotterdam B.V.”

Woordvoerder A. Spierts van DSM Chemicals BV wilde niet reageren op het bericht van de persofficier. “We zullen ons niet aan onze verantwoordelijkheid onttrekken.” Eerder stuurde DSM een brief aan zijn medewerkers waarin vermenging van lucht en benzoëzuur werd genoemd als mogelijke oorzaak van de explosie. Volgens de brief “werd bij het afgeven van werkvergunningen voor het aanbrengen van een bordes op het dak van de tank er niet van uitgegaan dat een dergelijk explosief mengsel aanwezig kon zijn”.