Een kamer buiten

De terrastegels werden gisteren gelegd, de beeldjes werden vanmorgen op hun plaats gezet en het tuinmeubilair arriveerde tegen lunchtijd.

Daarmee is de buitenkamer dan eindelijk gereed - of misschien nog niet helemaal. Het ziet er nog wat kaal uit. Laaiend van enthousiasme springt u in de auto (of op de bakfiets) en u jakkert naar het tuincentrum. Om wat te kopen? Ziedaar, dat is de grote vraag. Hoe komt die plek er uit te zien als u er planten hebt neergezet?

U mag besteden zoveel u wilt: Geld spielt keine Rolle; u kunt zoveel planten kopen als u nodig denkt te hebben (en dat wondertuincentrum heeft alles). Maar er is één voorwaarde: uw keuze moet beperkt blijven tot niet meer dan tien verschillende soorten.

U mag aannemen dat uw buitenkamer zoveel of zo weinig zon krijgt als u wenst, op ieder moment van de dag dat U het verkiest, en zich mag verheugen in het bezit van de perfecte tuingrond voor het doel dat u voor ogen staat. Maar er zijn ook beperkingen: ingrijpende structurele veranderingen in de basis-indeling zijn verboden; alleen kleine modificaties zijn geoorloofd: een pad aanleggen of verwijderen, een pergola plaatsen, het grasveld vervangen door wat anders. Uw tien variëteiten kunnen allemaal in potten worden ondergebracht, het mogen allemaal groenblijvende planten zijn, of allemaal eenjarigen; ze mogen worden gekozen voor hun geur, hun kleur en hun vorm, en alleen voor het seizoen dat u daar denkt te zitten. Ze hebben één eigenschap gemeen: ze zijn allemaal als bij toverslag volgroeid. Dat is pas instant gardening.

De mogelijkheden zijn onbeperkt: de tuin mag romantisch zijn of formeel, geheim en beschut of open en licht. De (gebogen?) muur links strekt zich even ver uit als die van rechts maar wat zich verder buiten de foto afspeelt onttrekt zich aan onze waarneming.

Hoe dit ook zij, het behoort u nu toe, aan u er mee te doen wat u wilt. Tien soorten planten is misschien niet veel, ik weet het, maar in de beperking toont zich de meester - en meer dan tien zou waarschijnlijk de verbeeldingskracht van de jury te boven gaan. De jury - bestaande uit de bekende plantswoman Lien Heyting van het CS en mijzelf - heeft ook besloten dat de hele buitenkamer ophoudt te bestaan na afloop van het seizoen dat u er in door wilt brengen (dat mag desnoods ook de winter zijn, als alles maar klopt); u hoeft dus niet na te denken over hoe het er de rest van het jaar uitziet.

Een lijstje met de namen der tien door u gekozen planten, vergezeld van een plaatsaanduiding (eventueel met plattegrond) en zonodig wat aanvullende informatie, bij voorkeur in machineschrift en niet te lang, kunt u zenden aan: Buitenlust, Redactie Z, NRC Handelsblad, Postbus 824, 3000 DL Rotterdam, niet later dan 10 januari 1992.

De eerste prijs is een plantenbon voor fl. 75. De tweede een voor fl. 50. en de derde voor fl. 30. De beste inzendingen worden begin februari gepubliceerd. Troostprijzen voor oorspronkelijkheid of wat er verder bij de jury in de smaak valt behoren tot de mogelijkheden. Tot ziens in de buitenkamer van uw dromen.

    • Sarah Hart