BHLP: Begemann controleert 65 pct Grasso; Grasso en GEA gaan de strijd met Begemann aan

ROTTERDAM, 21 DEC. Koninklijke Grasso (koeltechniek), dat met het Duitse GEA een vriendelijke overname is overeengekomen, zal zich samen met GEA verzetten tegen het vijandige bod dat Koninklijk Begemann op Grasso wil uitbrengen. Dat hebben GEA en Grasso in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Volgens een woordvoerder van de Unie BHLP controleert Begemann samen met twee andere bedrijven 65 procent van de aandelen van Grasso. De Unie heeft dat vernomen in een gesprek met de leiding van Begemann.

De Unie BLHP maakte gisteren bekend achter GEA te staan. Volgens Unie BHLP-bestuurder A.H. Verhoeven steunen ook de andere vakbonden en de ondernemingsraad van Grasso de Duitsers. “Van den Nieuwenhuyzen is goed, GEA is beter”, luidt het motto van Verhoeven.

De vakbonden en de ondernemingsraad hebben de afgelopen twee dagen druk overleg gevoerd met de leiding van Grasso, die van GEA en die van Begemann. Volgens Verhoeven wijzen de vakbonden het bod van Begemann af omdat de synergie tussen Begemann en Grasso veel kleiner is dan die tussen GEA en Grasso. Het “marktconcept” van GEA zou bovendien veel sterker zijn dan het concept van Begemann. “Begemann heeft ideeën, maar geen concrete plannen voor wat ze met Grasso aanwillen.”

Verhoeven: “De Begemann Groep heeft bovendien een sterk financiële benadering. De gebroeders Van den Nieuwenhuyzen (directeuren- grootaandeelhouders Begemann -red) hebben ons verteld dat ze 65 procent van de aandelen controleren.

“Zelf hebben ze tussen de 30 en 40 procent. De rest van de 65 procent is in handen van twee andere Nederlandse bedrijven die achter Begemann staan. Een bedrijf uit de installatie-sector, een bedrijf uit de componenten-sector. Als ze inderdaad 65 procent controleren kunnen ze het bod van GEA goed dwarsbomen en kunnen ze een hogere prijs van GEA bedingen. Het gerucht wil dat de Van den Nieuwenhuyzens hun aandelen Grasso voor meer dan 95 gulden per stuk hebben gekocht. Als GEA het aangekondigde bod van 95 gulden per aandeel niet verhoogt leiden ze verlies”, aldus Verhoeven. De Unie wacht met belangstelling af of de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen zich zullen terugtrekken, nu niet Begemann maar GEA de exclusieve steun van werknemersvertegenwoordigers heeft verworven. “De Van den Nieuwenhuyzens hebben altijd gezegd dat ze zonder steun van de werknemers van Grasso niet doorgaan met hun bod”, aldus Verhoeven.

Begemann, de beursgenoteerde groep metaal- en elektrobedrijven (1,3 miljard omzet, 74 miljoen winst, 7300 personeelsleden in 1990) schrijft met het bod op Grasso ondernemingsgeschiedenis. Het is de eerste keer dat er in Nederland een tegenbod wordt uitgebracht op een beursgenoteerde onderneming die met een ander bedrijf overeenstemming heeft bereikt over een vriendelijke overname.

Grasso kan zich tegen een onvriendelijke overname beschermen door middel van de uitgifte van preferente aandelen aan bevriende partijen. Volgens woordvoerder J. den Daas was een dergelijke strategie gisteren niet aan de orde. Grasso is bovendien een structuurvennootschap waardoor een onvriendelijke grootaandeelhouder moeilijk greep kan krijgen op het bestuur.