WITLOF-STER

Wie de menu's doorneemt waarmee de chef-koks en beheerders van gerenommeerde restaurants ons met de feestdagen proberen weg te lokken van huis en haard, valt om van verbazing. Allereerst door de prijzen die tegenwoordig door de dames en heren in rekening worden gebracht. Het lijkt wel of je blij mag zijn hun prijzen te betalen. Die indruk krijg je althans in een Schevenings restaurant waar in het Duits wordt meegedeeld dat liefhebbers zich op een wachtlijst moeten inschrijven. Ook val je om van verbazing wegens het verbale geweld, al dan niet in kreupel Frans, waarmee de gerechten worden omschreven. Neem bijvoorbeeld de voorgerechten. Terrines, mousses, salades die sneller zijn geconsumeerd dan dat ze gelezen en geduid kunnen worden. De woordenrijkdom doet de doorsnee huiskok(kin) wegschrompelen in het ootmoedige besef dat tegen zulke illustere gerechten niet valt te concurreren. Dan maar liever met ruim gevulde buidel een restaurant bezoeken.

Maar dat ontzag is lang niet altijd terecht. Met eenvoudige middelen kan iedereen in een handomdraai voorgerechten maken die zelfs op de Maastrichtse top niet zouden hebben misstaan, gesteld dat de regeringsleiders de smaak en rust zouden hebben gehad om een en ander naar waarde te schatten. Zo'n voorgerecht is de witlof-ster.

Voor 4 personen:

1 gerookte kipfilet

4 struikjes witlof

40-50 gram walnoten

2 eetlepels yogonaise of mayonaise

1-2 eetlepels room

1-2 eetlepels sherry

zout, peper uit de molen

Snijd de filet in stukjes. Pel van elk struikje witlof vijf grote blaadjes. Spreid de blaadjes op vier bordjes uit, als de armen van een vijfpuntige ster rond een denkbeeldige cirkel in het midden. Snijd de rest van de struikjes fijn. Bewaar vier walnoten en hak de rest fijn. Roer een saus van de yogonaise, room en sherry. Meng de stukjes kip, witlof en noten met de saus en zout en peper. Schep een bergje van het mengsel in de cirkel van elk ster en leg daarop een walnoot. Eet er geroosterd brood bij.

    • Annelène van Eijndhoven