Per week 250.000 kinderen dood

BRUSSEL, 20 DEC. Elke week sterven een kwart miljoen kinderen in de wereld. Dit heeft het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) gisteren bij de publikatie van zijn jaaroverzicht bekendgemaakt. Bovendien lijden miljoenen kinderen honger en velen zijn bijna onafgebroken ziek.

De directeur van UNICEF, James Grant, verklaarde dat voor de verbetering van het lot van deze kinderen een bedrag nodig is van zo'n twintig miljard dollar. Als de Derde-wereldlanden 10 procent van hun gezamenlijke defensiebudget van 150 miljard dollar per jaar zouden inhouden en de geïndustrialiseerde landen nog eens 1 procent van hun jaarlijkse defensiebudget van 800 miljard, dan zou het streefbedrag van twintig miljard zonder veel moeite worden bereikt, aldus Grant.

Ook zijn er volgens UNICEF zowel voor Derde-wereldlanden als rijkere landen mogelijkheden om zelf het lot van arme kinderen te verbeteren door hun fondsen op een andere manier uit te geven. Er zou meer geld beschikbaar moeten worden gesteld voor de voorziening van schoon water op het platteland. Naar verhouding zou minder moeten worden uitgegeven aan ziekenhuizen in de steden, waarvan de meeste armen in het geheel niet profiteren.

UNICEF hekelde verder het feit dat nog altijd veel vrouwen en meisjes worden gediscrimineerd, ook al verrichten die tweederde deel van het werk in de Derde wereld. Ze krijgen veelal minder loon, minder voedsel en minder gezondheidszorg dan mannen. In India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka stierven vorig jaar naar schatting nog een miljoen baby-meisjes alleen door het feit dat ze van het vrouwelijk geslacht waren, aldus UNICEF. (AP, Reuter)