Opheldering gevraagd aan Tsjechoslowakije

GRONINGEN, 20 DEC. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de regering van Tsjechoslowakije opheldering gevraagd over uitlatingen van de Tsjechoslowaakse ambassadeur in Nederland en een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Praag. Zij hebben verklaard dat uit Nederland uitgewezen Vietnamezen niet mogen terugkeren naar Tsjechoslowakije. Ze zouden alleen als toerist het land binnen kunnen komen, omdat ze hun contract eenzijdig hebben verbroken.

De stichting Internationaal Netwerk van Locale Initiatieven ten behoeve van asielzoekers (INLIA) gaat op korte termijn met een commissie naar Tsjechoslowakije om de omstandigheden te onderzoeken waaronder naar dat land teruggekeerde Vietnamezen leven. De stichting, die zorg draagt voor de opvang van 22 Vietnamese asielzoekers in kerken in Friesland, Groningen en Drenthe, twijfelt, mede door de uitlatingen van Tsjechoslowaakse kant, aan een goede opvang van de asielzoekers.

De Vietnamezen werkten in Tsjechoslowakije als gastarbeider op basis van achtjarige contracten die door Vietnam en diverse Oosteuropese landen werden gesloten. Ze vluchtten een half jaar geleden onder meer naar Nederland, waar ze politiek asiel aanvroegen. Naar eigen zeggen werden ze in Tsjechoslowakije gediscrimineerd en uitgebuit. Van Tilborg: “Tsjechoslowakije zegt: we willen ze niet. Het kan best dat Kosto op het verkeerde spoor is gezet door de Tsjechische autoriteiten. Als de mensen vanuit Tsjechoslowakije direct door worden gestuurd naar Vietnam wacht hen daar weinig goeds. In het Vietnamese wetboek van strafrecht staat dat een Vietnamees die zonder toestemming naar het buitenland gaat, een celstraf kan krijgen van twee tot twaalf jaar.”

Binnen vier weken wil de stichting het onderzoeksrapport gereed hebben. Zij heeft staatssecretaris Kosto gevraagd hangende het onderzoek geen Vietnamezen Nederland uit te zetten. Als hij dit belooft zullen de Vietnamezen hun hongerstaking voor die periode beëindigen, aldus Van Tilborg.