Koeltechniek kern installateur Grasso

ROTTERDAM, 20 DEC. Is de toekomst van Grasso's Koninklijke Machinefabrieken beter verzekerd onder de paraplu van de rijke Begemann-boys Van den Nieuwenhuyzen, of door een overneming door het Duitse concern GEA?

Geen mens die het ècht weet, maar GEA heeft Grasso's voorkeur. Met een aandeel van 27 procent in de koeltechnieken heeft GEA althans de nodige ervaring met de kernactiviteit van Grasso: industriële koeltechniek, installaties op dit gebied in slachterijen, zuivelfabrieken, brouwerijen en schepen.

Daarnaast heeft Grasso een verliesgevende dochteronderneming Grenco Process Technology, niet te verwarren met Grenco BV, het goedlopende installatiebedrijf. “Met pijn in het hart”, zegt een woordvoerder, moet Grasso Grenco PT afstoten. Dat bedrijf heeft “een prachtige techniek” om vloeibare voedingsmiddelen als koffie, vruchtesappen en bier in te dikken, waardoor flinke bespaard kan worden op verpakkingen, opslag- en transportkosten. Maar deze markt is wispelturig, er wordt verlies gemaakt en Grasso kan dat risico niet lager dragen.

Het afstoten van Grenco PT maakt deel uit van een reorganisatie die nodig is om Grasso weer winstgevend te maken. Een ander belangrijk onderdeel van die reorganisatie is dat Grasso zich terugtrekt uit de markt voor koelinstallaties op schepen om zijn internationale positie te verbeteren.

Een overneming door een financieel krachtig moederbedrijf kan daarbij een flinke steun in de rug betekenen. Grasso wil ondanks de overrompelingstaktiek van Begemann serieus doorgaan met het overleg met GEA. Vanochtend is bestuursvoorzitter Volker Hannemann van GEA spoorslags naar Grasso in Den Bosch getogen om daar de puntjes op de i te zetten inzake het bod op de aandelen. GEA heeft nu extra haast, het concern wil zijn bod nog vóór Kerstmis formaliseren.

Grasso bestaat al sinds 1858, toen Willem Grasso in 's-Hertogenbosch begon als smid. Begin deze eeuw specialiseerde het bedrijf zich in industriële toepassingen van "koudetechniek', waarmee het een van de toonaangevende ondernemingen in de wereld is geworden, ondanks het verlies van enkele miljoenen in de eerste helft van dit jaar. De directie verwacht ook over het gehele jaar een verlies te moeten incasseren. Tegenvallende ontwikkelingen en slechte marktomstandigheden in Groot-Brittannië en in de Spaanse visserij zijn daarvan de oorzaak.

Bij het 100-jarig bestaan in 1958 kreeg Grasso het predikaat "koninklijk'. Grasso ontwerpt en bouwt koelinstallaties "op maat' en is actief in het onderhoud ervan. De belangrijkste componenten ervoor, zoals koelcompressoren, maakt de onderneming zelf. Het bedrijf is internationaal wijdvertakt. De grootste dochterondernemeningen staan in Groot-Brittannië en Frankrijk.