Hoofdsponsor van PDM-ploeg trekt zich terug

ROTTERDAM, 20 DEC. Na alle problemen die de wielerploeg van PDM dit jaar achtervolgden, is het de onderneming zelfs niet gegund zich geruisloos uit de wielersport terug te trekken. Gisteravond maakte de Spaanse horlogefabrikant Festina bekend af te willen zien van de samenwerking met PDM.

Een eventuele breuk is volgens PDM in strijd met afspraken die eerder zijn gemaakt. Op 6 december stelde de Spaanse firma zich in Amsterdam door de ondertekening van een contract nog garant voor een bedrag van dertig miljoen gulden in drie jaar. Gisteren liet Festina-president Miguel Rodriguez echter weten dat de beoogde constructie, waarin Festina de rol van hoofdsponsor bij de PDM-ploeg zou overnemen, niet kan doorgaan omdat de reglementen van de internationale wielerfederatie (UCI) niet toestaan dat één bedrijf twee ploegen in het professionele wielercircuit sponsort. In Spanje rijdt al enige jaren de formatie Lotus-Festina, die in het buitenland start onder de naam Festina-Lotus.

Volgens Hein Verbruggen, voorzitter van de UCI, is die door Rodriguez aangevoerde reden evenwel “een smoes.” Ook Gerrie van Gerwen, die per 1 januari Manfred Krikke als manager bij de wielerploeg opvolgt, zet zijn vraagtekens bij de Spaanse verklaring maar is er van overtuigd dat er snel een oplossing wordt gevonden omdat “er slechts wat technische probleempjes” zijn. Gisteravond laat ontving Van Gerwen een vertaalde fax uit Spanje waarin de benarde situatie werd uitgelegd. De nieuwe manager gaat er vanuit dat nog voor 30 december, de uiterste datum waarop wielerploegen zich voor het nieuwe jaar moeten aanmelden bij de UCI, fiscale en juridische specialisten van PDM (Philips) en Festina de zaken alsnog geregeld hebben. Volgens Van Gerwen is het in het uiterste geval mogelijk uitstel te krijgen van de UCI maar hij is er van overtuigd dat dit niet nodig is. Gisteren werden de uitnodigingen voor de ploegpresentatie al de deur uitgedaan.

Bij PDM in Oosterhout zijn specialisten druk doende met het zoeken naar een oplossing voor Rodriguez, wiens eigenlijke probleem zou zijn dat hij de sponsoring niet kan financieren als de kosten niet aftrekbaar van de belastingen zijn. Voorlichtster Wilma van Ouweland: “Alle details die je je maar kunt voorstellen zijn tijdens de onderhandelingen besproken. De problemen lijken ons dan ook niet zo groot. Wij proberen nu een construtie te vinden waarin de heer Rodriguez zich kan vinden.”

Mocht Festina definitief afhaken dan zal PDM de oude situatie herstellen waarin het bedrijf als hoofdsponsor fungeerde. Van een geruisloze terugtrekking uit de wielersport na het desastreus verlopen jaar '91 is dan van de baan. Na 1992 wil PDM zijn naam niet meer aan de wielerwereld verbinden.