Opinie

    • Youp van ’t Hek

Het harde hout

Vierenvijftig keer reservedoelman van Oranje en inderdaad: hij houdt het voor gezien. De Generaal snapt hem, de spelers zullen hem missen en ik vraag me af of er een reservefeestje wordt gegeven.

Banken in plaats van stoelen.

Het lijkt me verschrikkelijk om Europees kampioen te worden op de bank en de premie die je op je giro krijgt heeft toch iets raars.

Staat er "bedankt voor het trainen' onder het kopje bijzonderheden?

Het lijkt me ook vreselijk om te verliezen op de bank.

Je ziet Van Breukelen misgrijpen en je weet zeker dat jij in de goede hoek was gedoken of je ziet hem een penalty stoppen en weet helemaal zeker dat je weer een jaar op het harde hout naast de trainer zit.

Wat te denken van het feestje na de wedstrijd?

Je hoort details over de gluiperd van de tegenstander en iedereen heeft gehoord hoe gevat Ruud op die Duitser reageerde. Alleen op de bank kon je dat niet verstaan.

Nog erger is het om wat eerder te stoppen met kaarten omdat er morgen gespeeld moet worden en je weet dat je zo laat naar bed kan als je wilt. Er is alleen niemand meer om te kaarten.

Je ziet Van Breukelen een weinig hinkelend in Zeist arriveren.

Dan is er toch niets menselijkers om te hopen dat hij tot na het WK is uitgeschakeld?

Ga je naar hem toe om naar zijn gezondheid te informeren of wekt dat argwaan?

Of hoop je juist dat hij gauw gezond weer op is omdat je hem op sportieve gronden wil passeren?

Stuur je Hans een kaart met zijn verjaardag of wordt dat als pesterij gezien?

Zet je nadrukkelijk zijn leeftijd erop?

Of bel je en vraag je hoe oud hij eigenlijk geworden is?

Verder ben je de keeper van Feyenoord in de magerste jaren geweest en sta je nu wekelijks voor een paar honderd man weg te tochten aan de Dordtse Krommendijk.

Je ziet Hans wekelijks in een uitverkocht Philips-stadion schitteren en weet dat Menzo ook nooit onder de 15.000 man speelt.

De Krommendijk is twee keer per jaar uitverkocht. Als Hans of Stanley op bezoek komt.

En maar fluitend door de Albert Heijn van Hendrik Ido Ambacht! En elk jaar maar weer zingend door dat tuincentrum om een beetje knappe Kerstboom uit te zoeken!

Eergisteren heeft hij de knoop doorgehakt, de pijp aan Rinus gegeven en met zijn mededeling zelfs het NOS-Journaal gehaald. De recordhouder bankzitten heeft Sören Lerby, toen dreigde dat deze de bak in zou moeten draaien voor zijn financiële handel en wandel bij Ajax, nog van advies gediend. Over houding en hoe je de verveling tegengaat en dat je niet altijd op dezelfde plek moet gaan zitten. Zo heeft hij nog een paar kneepjes, die Sören achteraf niet nodig heeft, aan hem geleerd. Verder heeft de lamlendigheid hem zover gekregen dat hij grinnikt om de situatie als de zuster van Vink trouwt met de broer van Danny Blind. Hoe heet ze dan? Precies! Je bedenkt wat op zo'n bank.

Verder weet hij hoeveel reclameborden de Kuip heeft en had hij alle mogelijkheden om de problemen tussen dealer Van Dijk en de kippenboer uit Oosterhout te overdenken.

Laatste vraag van Jansma aan Joop, de ongelukkige, is: “zal je het missen?”

Antwoord: “ik zit er niet mee”.

    • Youp van ’t Hek