Groep Int. Ned. blijft bij voorspelling winststijging

ROTTERDAM, 20 DEC. Internationale Nederlanden Groep ING handhaaft zijn winstvoorspelling voor 1991 maar zegt dat de winst in het laatste kwartaal een stuk lager zal zijn dan in de eerste negen maanden van dit jaar.

Dit heeft de "verzekerbank' gisteren bekend gemaakt. De combinatie van Nationale Nederlanden en NMB Postbank, die begin maart van dit jaar tot stand kwam, boekte over de eerste negen maanden van dit jaar een winst voor belastingen van 1,5 miljard gulden. Dat was ruim 16 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

De netto winst over de eerste drie kwartalen steeg met 12 procent en kwam uit op 1.084 miljoen gulden. De relatief sterke winststijging wordt onder andere verklaard door het feit dat in 1990 sprake was van incidenteel hoge stormschaden, die nu uitbleven.

Hoewel ING een "bevredigend resultaat' voor geheel 1991 verwacht, zal de stijging van de winst per aandeel "beduidend lager' uitkomen dan de ruim 14 procent groei in de eerste negen maanden. De winst per aandeel over de eerste negen maanden kwam nu uit op 4,67 gulden.

De groei van het resultaat van ING vlakt langzaam af. Na belasting blijkt het resultaat zelfs licht gedaald. Een teruggang van het resultaat voor belasting in het levenbedrijf en een klein verlies in het schadebedrijf drukten het resultaat. Daarnaast was er sprake van een hoge belastingspost. Een scherpe winstgroei in het buitenlands bankbedrijf en hogere beleggingsopbrengsten compenseerden de verliezen voor een groot deel.

Vanmorgen kwam de koers van ING op de Amsterdamse effectenbeurs licht onder druk te staan. ING, dat gisteren sloot op 45,10 gulden, verloor vandaag vier dubbeltjes. Handelaren noemden de resultaten vanmorgen “toch wat teleurstellend. De stijging was minder groot dan verwacht”. Ook de mededeling dat netto winst over geheel 1991 aanzienlijk minder snel is gestegen dan het resultaat over de eerste negen maanden veroorzaakte enige teleurstelling bij beleggers.