Glasontwerper A.D. Copier overleden (90)

ROTTERDAM, 20 DEC. De glasontwerper Andries Dirk Copier is gisterochtend in zijn woonplaats Wassenaar op 90-jarige leeftijd overleden.

Copier was van 1914 tot 1970 verbonden aan de glasfabriek Leerdam, waar hij veel gebruiksglas ontwierp. Hij experimenteerde ook met unica. De kennis die hij daarmee opdeed gebruikte hij weer in zijn serie-ontwerpen. Met zijn langhalzige flessen en kalebasvormige schalen in gekleurd of blank glas kreeg hij internationale erkenning. Zijn gekleurde vazen en andere ontwerpen zijn verzamelobjecten geworden, en talloze musea bezitten werk van hem. Op zijn tachtigste begon Copier in het atelier van een van de leerlingen van de glasschool die hij zelf had opgericht met nieuwe experimenten: komvormen met horizontale kleurbanden. In 1987 ontving Copier de David-Röellprijs voor zijn grote verdiensten als glasontwerper.