DSM verder onder druk; milde reactie op renteverhoging

AMSTERDAM, 20 DEC. Over het algemeen bleef de koersschade op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen beperkt, ondanks de hogere rente. Een uitzondering vormde Hoogovens, dat tegen het middaguur 1,60 gulden was weggegleden. Ook DSM stond weer onder druk.

AMSTERDAM De beslissing van de Bundesbank de rente in Duitsland te verhogen, veroorzaakte veel druk op de aandelenkoersen op de verschillende Europese beurzen. Amsterdam volgde de beurzen in Londen en Frankfurt die beide lager openden. De omzetten bleven klein. Handelaren typeerden de markt vanmorgen als “sloom”. “Nu er van de buitenlandse beurzen geen steun komt en langzamerhand echt alle institutionele beleggers hun boeken gesloten hebben, blijft het wel erg rustig hier”, aldus een handelaar.

De EOE-index, die gisteren sloot op 272,15 punten, noteerde om 13.00 uur 1,65 punt lager. De expiratie van december opties op de EOE-optiebeurs veroorzaakte vooralsnog geen forse prijsschommelingen. In het eerste handelsuur was de invloed van optie-gerelateerde handel minimaal, aldus handelaren. Op de optiebeurs werd veel winst genomen op putopties op de EOE-Index, die vanmiddag expireerden. Beleggers die tot het laatste moment wachtten met het sluiten van posities kregen gelijk, gezien de dalende koersen.

Oliegigant Konininklijke Olie (slot gisteren: 142,60 gulden) moest 1,50 gulden prijsgeven, terwijl Unilever een gulden daalde op 171 gulden.

In de financiële sector moest Internationale Nederlanden Groep (ING), die gisteren sloot op 45,10 gulden, vier dubbeltjes terug bij gemiddelde omzetten. ING maakte gisteren nabeurs bekend dat de netto winst over de eerste negen maanden 12 procent is gestegen tot 1,08 miljard gulden. Deze stijging was minder groot dan verwacht, vertelden handelaren. Ook de mededeling dat netto winst over geheel 1991 aanzienlijk minder snel is gestegen dan het resultaat over de eerste negen maanden veroorzaakte enige teleurstelling bij beleggers. In dezelfde sector noteerde Aegon (slot: 118,70 gulden) drie dubbeltjes lager, terwijl verzekeraar Amev onveranderd was op 49,70 gulden.

DSM, dat sedert de sombere uitspraken van topman Van Liemt onder druk staat, moest verder terug. De koers (slot gisteren: 91,50 gulden) was 1,20 gulden lager. Akzo (slot: 126,90 gulden) was daarentegen drie dubbeltjes hoger.

Op de lokale markt steeg de koers van Begemann (slot gisteren: 119,70 gulden) tachtig cent. Het bericht dat topman Joep van den Nieuwhuyzen en zijn broer Jeroen een deel van de aandelen willen opkopen had weinig invloed op de koers, aldus handelaren.

Begemann maakte gisteren tevens bekend nog steeds in de race te zijn voor overname van Grasso (koeltechniek). Van den Nieuwenhuyzen zei niet tegen welke voorwaarden hij het bod op Grasso zou doen. De notering van Grasso bleef vandaag tot nader order opgeschort. Eerder deze maand liet het Duitse GEA weten bereid te zijn tot een vriendelijk bod op Grasso tegen een prijs van 95 gulden per aandeel.

Zoetwarenfabrikant Van Melle stond vanmorgen op het koersenbord met een laatkoers (iemand wilde wel verkopen, maar er waren geen kopers voor die prijs) van 43 gulden. Van Melle sloot gisteren op 46 gulden. Handelaren verwachten dat de koers van Van Melle tot onder de veertig gulden zal duikelen. “De overname speculatie is eruit”, aldus één van hen. Van Melle maakte gisteren bekend dat het Italiaanse Perfetti een belang heeft 25 tot 30 procent in Van Melle. Met die strategische alliantie hoopt Van Melle zich potentiële overnemers van het lijf te houden. Ook Perfetti wil niet opgeslokt worden door een voedingsgigant als Philip Morris of Nestlé.

NEW YORK Computergestuurde koop- en verkoopprogramma's die gerelateerd waren aan de expiratie van de december opties en futures, zorgden gisteren voor een flink op en neer gaande markt op Wall Street. Op de achtergrond zorgde uitstel van een renteverlaging door de Fed voor ongunstige druk op de koersen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 6,27 punten hoger op 2.914,36 punten.

LONDEN Angst voor een mogelijke renteverhoging drukte de stemming op de Londense beurs vanmorgen flink. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 22 punten lager sloot op 2.391,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 25 punten lager.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt zakten kort na opening over de hele breedte ruim een procent na de gisteren aangekondigde renteverhoging van de Bundesbank. De omzetten waren groot. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 11,98 punten lager sloot op 1.561,77 punten, noteerde omstreeks het middaguur 16,77 punten lager.

TOKIO Voor de vierde achtereenvolgende dag sloten de aandelenkoersen in Tokio lager. Een gebrek aan kooplust onder buitenlandse beleggers in de aanloop naar Kerstmis was de voornaamste oorzaak voor de kleine omzetten en het negatieve sentiment dat over de markt hing. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 214,07 punten lager op 21.777,12 punten.