Den Helder opnieuw in marge van Europa Cup

DEN HELDER, 20 DEC. Twee jaar geleden, toen de basketballers van landskampioen Den Helder voor het eerst meespeelden in de finalepoule van het Europa Cup I-toernooi, was er voor de ploeg van coach Ton Boot niet meer weggelegd dan een figurantenrol. “Dat gaf niets. Wij deden mee om te leren en ervaring op te doen”, zei Boot begin oktober nadat Den Helder, middels een overwinning op Maccabi Rishon uit Tel Aviv, zich opnieuw had weten te kwalificeren voor de finaleronde. Om er aan toe te voegen: “Maar dit keer doen we niet langer voor spek en bonen mee. Ik wil nu overwinningen behalen”.

Een blik op de ranglijst na het verlies (77-79) van gisteravond tegen het Belgische Mechelen leert dat Den Helder daar staat waar het twee jaar geleden ook stond: onderaan. Van de zes tot nu toe gespeelde duels werd er één, tegen de Spaanse miljoenenploeg Estudiantes, gewonnen. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar op cruciale momenten laat de ploeg van Boot het te vaak afweten.

De coach wijt dat vooral aan het gebrek aan tegenstand in de nationale competitie. Den Helder steekt met kop en schouders boven de andere ploegen uit en hoeft zelden tot het uiterste te gaan om winst veilig te stellen. Slimheid, koelbloedigheid en mentale weerbaarheid: het zijn eigenschappen die de Helderse spelers in de veredelde trainingspartijtjes tegen eredivisionisten als Urk en Rotterdam niet aan de dag hoeven te leggen.

In de Europa Cup, waarin voornamelijk Zuideuropese ploegen met een sterke nationale competitie de tegenstanders zijn, breekt het tekort aan routine de landskampioen op. Zelfs de toegenomen technische kwaliteiten en fysieke kracht van de spelers lijken het tij voor Den Helder niet te kunnen keren.

Sportief gezien speelt de club dus opnieuw een rol in de marge van het Europa-Cuptoernooi. Op zich niet verwonderlijk. Met een budget van ruim 2 miljoen gulden kan Den Helder niet tippen aan de financiële mogelijkheden van Spaanse of Italiaanse topploegen, die jaarlijks tussen de 15 en 20 miljoen gulden te besteden hebben.

Juist daarom werd in Den Helder uitgekeken naar de confrontatie met de Belgische kampioen Mechelen, die net als de ploeg van Boot te groot is voor het nationale servet en te klein voor het internationale tafellaken. Na het goede spel en nipte verlies verleden week tegen het volgens velen beste clubteam van Europa, Joventut Badelona uit Spanje, waren de verwachtingen hoog gespannen. Maar Den Helder, dat international Rolf Franke wegens duizeligheid en hoofdpijn moest missen, kwam geen moment in de wedstrijd. Slechte passes en een beschamend laag schotpercentage (nog geen veertig procent over de hele wedstrijd) leidden bij de rust al tot een negatieve score: 37-45.

Coach Boot begreep na afloop van de wedstrijd niet waarom zijn team, na de uitstekende wedstrijd van verleden week tegen Joventut, tegen Mechelen zo belabberd speelde. Van onderschatting van de tegenstander was volgens hem geen sprake. “Wij mikten gewoon erg slecht. We schoten als een krant. En waar dat aan lag? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat we de mooie ambities die we hadden voor het Europa-Cuptoernooi nu wel kunnen vergeten”.

    • Paul de Lange