Dagbladen Sijthoff Pers moeten nauw samenwerken

DEN HAAG, 20 DEC. De redacties van de dagbladen Haagsche Courant en Het Binnenhof- Leidse Courant moeten tot verregaande vormen van samenwerking komen. Dat blijkt uit het gisteren door de directie van Sijthoff Pers gepresenteerde beleidsplan. De hoofdredacties hebben tot 1 mei de tijd om een formule te ontwikkelen waarin de specifieke waarden van deze bladen zo goed mogelijk tot hun recht komen.

Het beleidsplan voor de komende drie jaar voorziet in een versterking van de structurele positie van het bedrijf. De kwaliteit van de kernactiviteit, de uitgave van dagbladen, moet worden verbeterd. De oplage van de dagbladen daalde het afgelopen jaar met ruim twee procent tot 200.000 exemplaren.

Het aantal arbeidsplaatsen wordt de komende drie jaar met 161 teruggebracht. Sijthoff Pers heeft nu 1.400 arbeidsplaatsen. De directie verwacht dat de afslanking via natuurlijk verloop kan worden gerealiseerd.

De journalistenvakbond NVJ heeft bezorgd gereageerd op het beleidsplan. Volgens secretaris H. Verploeg wordt niet tegemoet gekomen aan de uitdrukkelijke wens van het personeel de top van het bedrijf te versterken. Het beleidsplan tot integratie van Het Binnenhof met de Haagsche Courant bedreigt volgens de NVJ het pluriforme media-aanbod.

Eerder deze maand verspreidde de ondernemingsraad van Sijthoff Pers onder het personeel een soort zwartboek met voorbeelden van het falen van de directie. In de ogen van de OR was de directie een gevaar voor de onderneming.