Celstraffen geëist in moordzaak Fagel

UTRECHT, 20 DEC. Officier van justitie, mr. J van Hout, heeft vanmorgen voor de Utrechtse rechtbank celstraffen van 12, 10 en in een geval 8 jaar met tbs geëist tegen drie mannen uit Nijmegen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op restauranthouder G. Fagel.

De aanklaagster ziet de 25-jarige M.O. als het brein achter de inbraak in de woning boven restaurant De Hoefslag waarbij Fagel werd doodgeschoten. Hij heeft volgens de officier het plan bedacht, wapen en munitie geleverd, en de auto naar de plek van de misdaad gereden. Hij hoorde 12 jaar tegen zich eisen. Tegen de 21 jarige S.Z. die het fatale schot loste, werd 8 jaar en tbs geëist. De 27-jarige E.L. was aanwezig toen het schot werd gelost.

O. heeft steeds ontkend iets met de zaak te maken gehad te hebben. Volgens Z. was O. echter wel het brein achter het inbraakplan. O. zou de avond voor de inbraak in een Nijmeegs koffiehuis naar hem zijn toegekomen met de mededeling dat hij “een mooie zaak wist”. Een restauranthouder, wiens naam hij niet noemde, zou die nacht 600.000 gulden in huis hebben en alleen thuis zijn. Met een derde persoon, L., zouden ze dit geld gaan ophalen. Volgens Z. vertrokken ze die avond gedrieën naar De Hoefslag.

Het restaurant bleek voorzien van een alarminstallatie, maar op de eerste verdieping stond een raam open. Via het serredak klommen Z. en L. naar boven. Ze stapten de kamer binnen waar Fagel en diens vriendin lagen te slapen. Deze schrokken wakker. Fagel richtte zich op en volgens Z. greep Fagel verdachte bij de pols waarna het schot viel. Z. maakte zich uit de voeten, L. zou al eerder gevlucht zijn. L. zelf beweert nooit op het dak en dus ook niet in de slaapkamer te zijn geweest. Fagels vriendin kan zich herinneren één gemaskeerd persoon te hebben gezien. De recherche heeft op het dak afdrukken van twee personen gevonden.

Op weg naar de auto heeft Z. zijn jas met daarin de handschoenen in een tuin gegooid. Ook werd later in de buurt van De Hoefslag de tas met gereedschap teruggevonden. Het pistool werd doorverkocht.

De drie verdachten werden in augustus dit jaar aangehouden. Aanvankelijk werden vijf bordenwassers, werkzaam in Fagels restaurant, aangehouden. Zij bleken niets met de moord te maken te hebben en ontvingen later schadevergoedingen van justitie. Begin dit jaar vertelde Z. de politie dat Fagel was vermoord door L. en O. en dat de familie Fagel ermee te maken zou hebben. Vingerafdrukken die waren gevonden op de tas inbrekersspullen bleken van L. te zijn. Korte tijd later werd Z. zelf ook tot de verdachten gerekend: de vingerafdrukken op de handschoenen waren van hem.

Uitspraak over veertien dagen.