Cd in kerstpakket wekt beroering in ambtelijk Den Haag

ROTTERDAM, 20 DEC. “'t Is toch niet te geloven!” Collega's van andere ministeries kijken met enige jaloezie naar de ambtenaren van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij in Den Haag. Die kunnen dit jaar een speciaal voor hen geproduceerde compact disc tegemoet zien met daarop de Vier Jaargetijden van Vivaldi in een uitvoering van violiste Emmy Verhey.

“Een cd?” De stem van de woordvoerster van Verkeer en Waterstaat klinkt ongelovig. Haar departement doet zoiets niet: “Wij sturen geen relatiegeschenken en wij krijgen ze ook niet. Wij krijgen een kerstpakket, that's all.”

Het ministerie van binnenlandse zaken is terughoudend met het geven van kerstcadeaus. De ambtenaren daar menen dat kerstpakketten in onbruik zijn geraakt. “Elk directoraat-generaal beslist zelf wat het met de feestdagen doet. Ik kijk op dit moment tegen een klein kerstboompje aan”, aldus een ambtenaar op voorlichting.

“Wij hebben nog niks”, zegt een woordvoerder van Financiën. Maar meestal krijgen de ambtenaren daar een kerstpakket. “Chique etenswaren en één blijvend ding. Vorig jaar een glazen koffiekan, zo'n doordrukding. En ik weet dat WVC ook een pakket geeft.”

Dat klopt. “Gewoon: een doos met voedsel, etenswaren”, zegt een woordvoerder van het ministerie in Rijswijk.

Bij Economische Zaken reageert men verbaasd op het geschenk van Landbouw en Visserij. Decentraal wordt op dit ministerie een of twee keer per jaar iets "aardigs' gedaan uit het personeelsbudget. Sommige directoraten-generaal geven daarvan een kerstpakket. Maar nooit een cd. “Ik zal Bukman erover bellen.”

Bij het ministerie van sociale zaken verwacht de woordvoerster niets. “Ik werk hier al tien jaar en ik heb nog nooit iets gekregen. Ja, een speculaasje bij de koffie met Sinterklaas.”

De voorlichters van Volkshuisvesting, Ruimtelijk Ordening en Milieubeheer hebben gisteren een kerstlunch genoten. Daarbij kregen zij van de directie een boekenbon. Ook hier is elk directoraat-generaal autonoom. “Vorig jaar heb ik het geld voor dat cadeau nog uit het potje "culturele vorming ambtenaren' kunnen halen”, aldus het hoofd van de afdeling. “Maar dat was dit jaar leeg, nu komt het uit ons eigen potje.” Bovendien kregen de ambtenaren van VROM een koektrommel vol spelletjes, kaarsen en dergelijke, met een "roerende brief'.

Algemene Zaken geeft geen kerstpakket, zegt de telefoniste beslist. Wel een borrel. “Is dit voor een inventarisatie, of zo?”

Ook de ambtenaren bij Justitie moeten het zonder kerstcadeau doen. “Het enige dat wij hebben gekregen was iets eetbaars van het bedrijfrestaurant met Sinterklaas. Iets van chocola. Ik moet maar ergens anders gaan werken.”

De woordvoerder van Onderwijs kent de formele gang van zaken: “Bij de overheid kunnen de werknemers een gratificatie krijgen, een functioneringstoelage of een periodieke verhoging. De directie kan, het hele jaar door, een ambtenaar voordragen voor een van die bijzondere beloningen.” Geen kerstpakket dus, en geen cd.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken (“Ik geloof dat wij niets krijgen”) voert even ruggespraak: “Hee, ik hoor dat ze bij Landbouw een cd krijgen”. Op de achtergrond: “Wij krijgen nooit iets. Zeg maar dat we nog niks hebben gehad.” Het officiële antwoord: “Wij hebben geen cadeaus nodig om gemotiveerd te zijn.”