Begemann begint overnamestrijd om Grasso

ROTTERDAM, 20 DEC. Op de Amsterdamse beurs is een overnamestrijd losgebarsten tussen de Begemann Groep uit Breda en het Duitse GEA (warmtetechniek), een strijd om het noodlijdende Grasso's Koninklijke Machinefabrieken in Den Bosch (koeltechniek).

Koninklijke Begemann, de beursgenoteerde en snel groeiende groep metaal- en elektrobedrijven van Joep van den Nieuwenhuyzen (1,3 miljard omzet, 74 miljoen winst, 7300 personeelsleden in 1990) kondigde gistermiddag aan een hoger tegenbod te zullen uitbrengen op Grasso, dat dit jaar afkoerst op een verlies van zes miljoen gulden en dat een kleine 1500 werknemers in dienst heeft. Grasso had enkele weken geleden met GEA overeensteming bereikt dat GEA Grasso zou overnemen via een openbaar bod, zo mogelijk voor Kerstmis.

Het is de eerste keer in Nederland dat er een tegenbod wordt uitgebracht op een beursgenoteerde onderneming die reeds met een ander bedrijf overeenstemming heeft bereikt over een vriendelijke overname. Volgens de Ser Fusie-commissie is Begemann bezig met een “vijandig bod” omdat er met het bestuur van Grasso geen overeenstemming is bereikt over een bod, aldus een woordvoerster van de Ser. Begemann topman Joep van den Nieuwenhuyzen spreekt van “een tegenbod” en zegt dat er pas sprake is van vijandigheid als Grasso het bod van Begemann afwijst.

Op de beurs gonsde het vanochtend van de geruchten dat GEA zijn plan om Grasso in te lijven onverkort doorzet en dat GEA vandaag nog met een persbericht zou komen. De Nederlandse advocaat van GEA, mr.P.N. Wakkie (De Brauw en Blackstone), die gisterenmiddag op het kantoor van Grasso vertoefde, zei dat GEA ondanks het aangekondigde “vijandige bod” van Begemann op Grasso, “gewoon doorgaat met de voorgenomen plannen.” Wakkie kon niet zeggen of GEA haar bod nu zal verhogen. De handel in aandelen Grasso werd vanochtend opgeschort in verband met een te verwachten bericht. Gea had eerder aangekondigd waarschijnlijk 95 gulden per aandeel Grasso te betalen, wat neer komt op 48 miljoen voor het gehele bedrijf. Begemann biedt volgens effectenhandelaren 110 gulden per aandeel. Begemann kan het bod van GEA frustreren omdat Begemann zelf al een een belang in Grasso heeft opgebouwd van tussen de 20 en 40 procent.

Begemann wil Grasso niet van de Amsterdamse effectenbeurs halen, zo liet de voorzitter van de raad van commissarissen van Begemann, mr. A.J.J.M. Takx, gisterenmiddag desgevraagd weten. Begemann wil volgens Takx Grasso toevoegen aan de sector voeding. Deze bestaat nu nog uit Verpakkings- en Tabaksmachines en Verenigde Weegwerktuigen Bedrijven. Beide ondernemingen renderen marginaal.

Grasso zelf lijkt niet veel te voelen voor Begemann. Grasso-woordvoerder J. den Daas zei gisteren dat Grasso het eerder bekend gemaakte bod van de Duitse firma GEA blijft steunen. “De aansluiting van Grasso ligt bij GEA meer voor de hand dan bij Begemann. We steunen GEA. We vinden deze actie van Begemann minder elegant.” Volgens Den Daas gaat het hier om “een strijd tussen Begemann en GEA”. “Dat gaat over onze hoofden heen.”

Grasso kan zich beschermen tegen een onvriendelijke overnamepoging van Begemann. De stichting bescherming continuïteit Grasso kan namelijk preferente aandelen uitgeven aan bevriende partijen. Bovendien is Grasso een structuur vennootschap waardoor een onvriendelijke grootaandeelhouder weinig greep kan krijgen op het zittende bestuur van Grasso.

Begemann is voordat ze gisteren het bod aankondigde, een aantal keren bij Grasso in Den Bosch op bezoek geweest. “Jansen (de vice-voorzitter van Begemann -red) heeft hier in het verleden gepraat”, aldus Grasso-woordvoerder Den Daas. Hij heeft bepaalde ideeën geventileerd over hoe Grasso in Begemann past. Maar met de benen op tafel kun je natuurlijk alles tegen elkaar zeggen. Dat zijn dan meer bespiegelingen. Wij weten op het moment niet meer dan dat Begemann bekend heeft gemaakt het voornemen te hebben om een bod uit te brengen en dat het ons heeft uitgenodigd om te komen praten. Over de modaliteiten van het bod hebben ze ons niets verteld. We weten niet wat ze met ons voor hebben.”

President-commissaris Takx, van Begemann, licht alvast een puntje van de sluier op. ,Wij vinden Grasso aardig. Het is niet in alle onderdelen een logische keuze, maar Grasso heeft een groot aantal onderdelen die wel bij Begemann passen. Wij willen Grasso inbrengen in onze food activiteiten.” “Grasso was al een tijdje in de markt”, aldus Takx. “Het zat in de problemen. En dan is Joep natuurlijk in de buurt. Dat is niet onlogisch als je de activiteiten van Grasso ziet. Het zit in de regio, het is een beursfonds en het is goedkoop.” Volgens Takx is het zeker niet de bedoeling om Grasso van de beurs te halen. Indien Begemann bij een openbaar bod alle resterende aandelen Grasso aangeboden krijgt, zal Begemann volgens Takx aandelen Grasso op de beurs weer doorplaatsen. Op die manier wordt het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Begemann zelf aandeelhouder van een aan diezelfde Amsterdamse beurs genoteerd fonds.

Takx houdt het voor mogelijk dat de grotere groepsmaatschappijen waaruit Begemann nu bestaat allemaal beursnotering krijgen. “Die tien groepen waaruit Begemann straks bestaat zouden weleens samen kunnen klonteren tot vijf beursfondsen”, aldus Takx. Op het moment staat geen enkele dochteronderneming van Begemann aan de Amsterdamse beurs genoteerd.

    • Geert van Asbeck
    • WABE van ENK