BCCI verliest alle bezittingen in VS

WASHINGTON, 20 DEC. Alle Amerikaanse bezittingen van de eerder dit jaar in opspraak geraakte Bank of Credit and Commerce International (BCCI) zijn verbeurd verklaard. De activa van BCCI in de VS hebben een geschatte waarde van 550 miljoen dollar. Dit maakte de Amerikaanse minster van justitie, William Barr, gisteren bekend.

BCCI heeft zich schuldig verklaard aan afpersing, het witwassen van geld en de ongeoorloofde (gedeeltelijke) overneming van drie Amerikaanse banken waaronder First American Bankshares. Op al deze punten liepen in de VS aanklachten tegen BCCI. Met de jongste ontwikkeling in de BCCI-affaire is vooralsnog een einde gekomen aan de vervolging van de bank als instituut in de VS, deelde Barr mee. Volgens hem betreft het de grootste verbeurdverklaring op strafrechtelijke gronden in de geschiedenis van de VS.

De afwikkelingsakte is opgesteld door BCCI, de Amerikaanse federale autoriteiten en de bewindvoerders bij de bank in Groot-Brittannië, Luxemburg en de Kaaiman-eilanden. De activa van BCCI in de VS waren bevroren toen de bank in juli van dit jaar op last van de toezichthouders werd gesloten.

De rechtzaken tegen voormalige functionarissen van BCCI zullen gewoon doorgaan.

De helft van de in beslag genomen activa zal ten goede komen aan een internationaal fonds dat onder beheer van de bewindvoerders zal worden gebruikt om schuldeisers te compenseren. De rest vloeit naar een Amerikaanse overheidspot waaruit Amerikaanse banken kunnen putten die in financiële problemen zijn gekomen als gevolg van illegale BCCI-praktijken.

Eerder op de dag verklaarden gisteren vier BCCI-onderdelen zich in New York schuldig aan aanklachten betreffende fraude en afpersing. Zij gingen akkoord met het betalen van een boete van tien miljoen dollar. (Reuter)