Vietnamezen opgenomen in kerk in Oosterwolde

OOSTERWOLDE, 19 DEC. In de kapel van de Nederlands Hervormde kerk in het Friese Oosterwolde zijn vanmorgen vier Vietnamese asielzoekers opgenomen. Volgens ds. B. Haanstra waren ze niet meer veilig in een asielzoekerscentrum, omdat ze door Justitie werden bedreigd met uitzetting.

Haanstra wil niet zeggen waar de vier vandaan komen. Onder hen bevinden zich enkele hongerstakers. De asielzoekers, afkomstig uit Tsjechoslowakije, zijn bereid hun hongerstaking te beëindigen mits er een onderzoek wordt uitgevoerd naar de omstandigheden van naar dat land teruggestuurde Vietnamezen.

De Vietnamezen worden ondergebracht in de kapel en in bijgebouwen van de kerk. Ze worden 24 uur per dag begeleid door vrijwilligers. De kerk sloot in 1988 samen met een aantal andere kerken een overeenkomst met de Stichting INLIA (Internationaal Netwerk van Locale Initiatieven ten behoeve van Asielzoekers) om zonodig "medemensen in nood' op te vangen.

Staatssecretaris Kosto heeft gisteren laten weten indien nodig de Vietnamezen uit de kerk te laten halen. Volgens een woordvoerder van Justitie zal daarvoor toestemming worden gevraagd aan de rechter-commissaris.

Pag 3:

"Geen gevaar na uitzetting'

Volgens de woordvoerder van het ministerie van justitie worden de Vietnamezen in Tsjechoslowakije niet vervolgd, “al vinden er ook daar, net als hier, incidenten plaats. Wij hebben informatie dat ze in Tsjechoslowakije niets te vrezen hebben.”

Haanstra zegt het schokkend te vinden dat Kosto de asielzoekers zo nodig uit de kerken wil halen, maar hij zal geen speciale voorzorgsmaatregelen treffen. “Ik zou niet weten welke. We denken op dit moment nog niet aan het zoeken van onderduikadressen.”

Twee weken geleden liet de ambassadeur van Tsjechoslowakije in ons land, S. Pauliny, voor de IKON-radio weten dat de Vietnamezen die Tsjechoslowakije hebben verlaten niet terug kunnen keren. “Als iemand Tsjechoslowakije op onofficiële wijze verlaat, dan beschouwen de Tsjechische autoriteiten zijn verblijf als officieel beëindigd. Simpel gezegd: deze mensen zijn illegaal vertrokken en hebben dus niet het recht om terug te keren.”