Van Melle zoekt Italiaanse steun

ROTTERDAM, 19 DEC. Het Italiaanse bedrijf Perfetti heeft een minderheidsbelang van 25 à 30 procent genomen in snoepfabrikant Van Melle, door aandelen via de beurs te kopen. De Bredase onderneming wil zich op deze manier beschermen tegen een onvriendelijke overneming, nu paal en perk wordt gesteld aan het gebruik van beschermingsconstructies.

Van Melle (fabrikant van onder andere fruitella en mentos) werkt reeds jarenlang samen met het Milanese Perfetti. De ondernemingen verspreiden elkaars produkten in verschillende landen en zullen die samenwerking nu intensiveren. Volgens Van Melle kan gesproken worden van een strategische alliantie.

Van Melle is regelmatig onderwerp van overnamegeruchten. Tussen juni en november van dit jaar steeg de koers met 80 procent van 30 tot 54 gulden. In dezelfde branche zijn bedrijven in Nederland als Tonnema (via Van Nelle en Douwe Egberts naar CSM) en Verkade (naar United Bisquits) voor vele malen de winst per aandeel verkocht. Internationaal blijken fabrikanten van snoepgoed onder eigen merk zeer in trek.

Volgens Van Melle waren diverse kandidaten geïnteresseerd in samenwerking, “maar een groot deel van hen behoort tot de zeer grote multinationals bij welke wij het behoud van onze eigen identiteit minder verzekerd zien.”

Van Melle heeft altijd gezegd zelfstandig te willen blijven. De onderneming heeft ook anders dan anderen in de branche tijdig geïnvesteerd in het opzetten van een eigen internationaal marketing- en distributienet.

De familie Van Melle (zo'n 200 leden) bezit zelf een kwart van de uitstaande aandelen. Het bedrijf heeft een omzet van 422 miljoen gulden. De Italiaanse kauwgomfabrikant (een niet beursgenoteerd familiebedrijf) heeft een omzet van circa 900 miljoen gulden.