Van den Nieuwenhuyzens willen Begemann kopen; Uit onvrede met fors lagere beurskoers

BREDA, 19 DEC. De gebroeders Joep en Jeroen van den Nieuwenhuyzen, directeuren-grootaandeelhouders van de groep metaalbedrijven Koninklijke Begemann denken aan een bod op de bijna 60 procent van de aan de beurs genoteerde aandelen Begemann die zij niet in handen hebben.

Dit heeft Jeroen van den Nieuwenhuyzen, de financiële man binnen de raad van bestuur Begemann, tegenover deze krant verklaard. Joep van den Nieuwenhuyzen, voorzitter van de raad van bestuur, liet vanmiddag in eerste reactie op de uitlatingen van zijn broer weten dat hij niet overweegt om het bedrijf volledig van de beurs te halen. “We willen ons belang gaarne uitbreiden, maar wel een beursnotering houden.”

Joep van den Nieuwenhuyzen heeft in 1985 de noodlijdende Machinefabriek Begemann gekocht en heeft daarna samen met zijn broer Jeroen van Begemann een verzameling gemaakt van naar schatting 130 bedrijven met ruim zeven duizend werknemers en een omzet van 1,4 miljard gulden (1990).

Hun expansie gold als een bijna on-Hollands succesverhaal van even jonge als snelle Brabantse ondernemers die begonnen met de opkoop van failliete metaalbedrijfjes en later gerenommeerde maar slecht draaiende concerns als Holec en RDM nieuwe perspectieven boden. De laatste tijd rijst twijfel onder beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs over de contuïteit van het succes. De beurskoers kelderde van 173 gulden deze zomer tot 117 gulden afgelopen week.

Jeroen van den Nieuwenhuyzen denkt nu aan een bod op Begemann omdat de koers van het aandeel naar zijn mening veel te laag is, en niet recht doet aan de waarde van het bedrijf. Eerder dit jaar had Van den Nieuwenhuyzen analisten en eigen directeuren toevertrouwd dat de beurskoers tegen de komende jaarwisseling zeker zou zijn opgelopen tot 200 gulden per aandeel.

“Als ik even mijn pet afzet als financieel directeur van Begemann en mijn pet van aandeelhouder op zet, dan zeg ik: laten we de overige aandeelhouders maar uitkopen. Wij hebben blijkbaar meer vertrouwen in Begemann dan de rest.”

Jeroen van den Nieuwenhuyzen: “We denken over een bod na, praten er over met onze financiers. Het is hier onderwerp van discussie.”

Van den Nieuwenhuyzen wil in ieder geval ontwikkelingen afwachten die volgens hem de koers kunnen opstuwen. Hij denkt daarbij aan de nog te publiceren winstcijfers over 1991; de mogelijke orders voor onderzeeboten uit Taiwan waar Begemann-dochter RDM op aast; een op handen zijnde strategische alliantie tussen Begemann-dochter Holec Machines & Apparaten uit Ridderkerk en een Amerikaanse onderneming; en een belangrijke overname die een dezer dagen rond zou moeten komen. “Als de koers dan toch blijft dalen kun je op ons bod wachten, maar dan zijn wij waarschijnlijk niet de enigen die een bod doen.”

De Van den Nieuwenhuyzens overwegen een of meerdere dochtermaatschappijen van Begemann afzonderlijk naar de beurs te brengen, te beginnen met Bredero Price (pijpbekleding) en-of Holec (electrotechniek).

Begemann legt de laatste hand aan een herstructurering waarbij tien afzonderlijke groepen worden geformeerd die ieder opereren als zelfstandige bedrijven. Begemann wordt volgens Jeroen van den Nieuwenhuyzen een "corporation of corporations'. “Daarin maken we het mogelijk om bijvoorbeeld Bredero Price, een redelijk vast omlijnde organisatie die body heeft, gedeeltelijk naar de beurs te brengen. Het zelfde zou je kunnen doen met Holec International.”

Het wordt volgens Jeroen van den Nieuwenhuyzen grotendeels door de markt bepaald wanneer afzonderlijke dochtermaatschappijen naar de beurs zullen gaan. Maar dat het gaat gebeuren is volgens hem vrijwel zeker. “Het zit er op termijn aan te komen.”