THE WIZARD OF OZ

The Wizard of Oz. 27 december 1991 t-m 2 januari 1992 om 14u. (behalve 31 dec). Aansluitend (16u15) wordt de film "The Witches' van Nicolas Roeg vertoond. Haags Filmhuis, Denneweg 56, Den Haag. Inl 070-3656030.

Sommige films zijn zo klassiek dat het lijkt of ze bij onze geboorte in het geheugen werden aangebracht. Want zelfs wie zo'n film niet daadwerkelijk zag, heeft er een vage notie van. Bij de titel The Wizard of Oz doemen namen op, zinnen, beelden: de "yellow brick road' die stralend geel voortslingert tussen de groene heuvels; de rode glinsterschoentjes aan de mollige voetjes van Judy Garland, zeventien, nog geen ster en op haar liefst - ze verlangde voor het eerst naar "Somewhere over the rainbow'... De knikkende knieën van een vogelverschrikker, de tranen van een blikken man, de staart van een bange leeuw en een hondje dat vlucht voor een heks op een fiets, of zat ze echt op een bezem?

Voor de meesten van ons kunnen die associaties niet anders dan gebrekkig zijn: Victor Flemings magnifieke filmsprookje The Wizard of Oz werd in 1939, net voor de Tweede Wereldoorlog, hier uitgebracht in de bioscopen en is sinds die tijd uit Nederland verdwenen. Afgezien van een enkele illegale voorstelling was de film wel eens te zien op het kleine, voor zo'n grootse musical beledigende 16 mm-formaat, of aan beide zijden afgesneden door het televisiescherm. Later was er nog een remake; een filmpje zonder fut dat The Wiz heette, met de duidelijk géén zeventien jaar oude Diana Ross in de hoofdrol.

Eindelijk!

Het Haags Filmhuis viert de kersttijd met de speciale import uit Engeland van The Wizard of Oz - op glorieus 35 mm-formaat dus, en vier minuten langer dan de televisieversie. Weliswaar zonder Nederlandse ondertitels, maar elk kind zal toch de ogen uitkijken, want het verhaal zit vol technicolor-gloed, zang en dans, met evenementen als tapdansende dwergen en de "Emerald City' waar iedereen en alles groen is (behalve één paard, dat elke halve minuut een andere kleur van de regenboog heeft).