Onbekende beschaving gevonden bij Amazone

LONDEN, 19 DEC. Reeds zesduizend jaar voor Christus woonden in het huidige Brazilië mensen. Archeologen hebben in het oerwoud van de Amazone sporen ontdekt van een tot nu toe onbekende beschaving, die ouder is dan de oudste tot nu bekende beschaving op dit continent. Tot nu werden de gemeenschappen die omstreeks 2.500 voor Christus aan de voet van het Andesgebergte in het huidige Ecuador en Peru woonden beschouwd als de oudste bewoners.

Amerikaanse en Britse archeologen trekken deze conclusies uit onderzoek van opgegraven schelpen, skeletten, houtskoolresten en aardewerk volgens de C14-methode, waarmee de ouderdom van een voorwerp wordt afgeleid aan de hand van het verval van de natuurlijk-aanwezige radioactiviteit van koolstof.

Volgens de onderzoekers bevonden zich 6 tot 8.000 jaar geleden permanente nederzettingen op de oevers van de Amazone-rivier, sommigen waarschijnlijk zelfs zo groot als een stad. De Amerikaanse veldwerkers, die onder leiding staan Anna Roosevelt van het Field Museum of Natural History van de universiteit van Chicago, konden dit opmaken uit de grote hoeveelheden oud huisafval, dat vooral bestond uit resten van eetbare schelpdieren. De lagen huisvuil besloegen een oppervlakte van in totaal twintig hectare en hadden een dikte van tussen 4,5 en negen meter diep. Het radiografisch onderzoek van de resten werd verricht door archeologen van de universiteit van Oxford.

Dr. Roosevelt zegt voor “een mysterie” te staan. De gevonden skeletten waren “robuust en groot als je ze vergelijkt met de latere Indiaanse bevolking.” Het is daarom nog niet duidelijk of deze mensen de voorvaderen waren van de Amazone-indianen of een onbekend volk.

Op de consumptie van vis en schelpdieren gebaseerde samenlevingen hebben waarschijnlijk tot ongeveer 1.500 voor Christus bestaan in het Amazone-gebied. Daarna kwam de cultivering van eetbare wortels tot ontwikkeling en werd vissen een nevenactiviteit. Uit die periode zijn aardewerk, rituele objecten van steen en de eerste pijpen voor het roken van tabak bewaard gebleven. Rond 500 voor Christus ontwikkelde men al irrigatie-systemen en bouwde men steden op kunstmatige heuvels. (Reuter)