Niet meer "Sovjet' atleten naar Spelen

ROTTERDAM, 19 DEC. De organisatoren van de Olympische Zomerspelen in Barcelona hoeven hooguit het aantal vlaggemasten uit te breiden als de afzonderlijke republieken van de dan voormalige Sovjet-teams afvaardigen. De splitsing van de unie in vijftien onafhankelijke republieken zal niet resulteren in een enorme stroom extra atleten. “Met de Sovjet-Unie is afgesproken dat er een ploeg van maximaal 643 sportmensen wordt gestuurd”, zei Pedro Fontana van het COOB, het organisatiecomité van de Spelen in Barcelona. “Stel dat de Oekraïne besluit om een afzonderlijke afvaardiging te sturen,dan gaat dat af van het aantal van de Sovjet-Unie.”

Na de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen die al zijn erkend door het internationaal Olympisch Comité, heeft de volksvertegenwoordiging van de Oekraïne het IOC dringend verzocht tot de Zomerspelen te worden toegelaten. Het parlement vroeg het IOC eveneens zo snel mogelijk over te gaan tot erkenning van het Oekraïense Olympisch Comité.

Sporters uit de Oekraïne zijn heel bepalend geweest voor de kracht van de Sovjet-afvaardiging. Sinds 1952, toen de Sovjet-Unie voor de eerste keer deelnam aan de Spelen, hebben Oekraïners meer dan vierhonderd medailles gewonnen, waarbij 177 gouden. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1988 in Seoul wonnen Oekraïners 53 plakken, waarbij negentien gouden. De Sovjet-Unie behaalde in totaal 132 medailles, waarvan 55 gouden.

Het Olympisch Comité van de Sovjet-Unie komt vandaag bij elkaar voor een beraad over de deplorabele financiële positie en de zorg van de onafhankelijk geworden republieken over hun Olympische kandidaten. Moldavië en Georgië hebben inmiddels Olympische erkenning aangevraagd.

Voorzitter Samaranch van het Internationaal Olympisch Comité heeft de sportofficials van de republieken van de Sovjet-Unie intussen uitgenodigd voor overleg in Lausanne.

Waar de problemen bij individuele sporten nog zijn te overzien, zal deelneming van afzonderlijke republieken bij teamsporten grote gevolgen kunnen hebben. Voor teamsporten, als volleybal, voetbal, basketbal, worden kwalificatietoernooien gespeeld die gelden als toelatingseis voor de Olympische Spelen. Op dit moment is het onzeker of er - zo er tot en met de Spelen overkoepelende Sovjet-bonden blijven bestaan - nog wel representatieve teams op de been kunnen worden gebracht.