Mozart en de vrijmetselarij

Mozart wordt vrijmetselaar - een inwijding. 20,21 en 22 december in theater De Balie om 22.15 uur. Telefonisch reserveren di t-m vr 14-18u. Tel. 020-6232904.

Afgelopen zaterdag was het precies 207 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart werd ingewijd in de vrijmetselarij. De vrijmetselarij, een "beweging' die nog steeds met geheimzinnigheid is omgeven, was toen op haar hoogtepunt, ook in een katholiek land als Oostenrijk. Niet alleen Mozart was vrijmetselaar, ook Joseph Haydn en zelfs leden van de Oostenrijkse koninklijke familie waren het. Niet toevallig viel het hoogtepunt van de vrijmetselarij samen met dat van de Verlichting: het ging de vrijmetselaren om de "geestelijke bevrijding van de angsten die worden veroorzaakt door vooroordelen en dogma's.' De inwijding tot de vrijmetselarij gaat gepaard met verschillende rituelen, die verwijzen naar deze "geestelijke bevrijding'. Hoe de inwijding van Mozart ongeveer verliep is vrijdag, zaterdag en zondag te zien in De Balie in Amsterdam. Ongeveer, want regisseur Chaim Levano heeft zich niet precies gehouden aan het inwijdingsritueel, zoals dat meer dan twee eeuwen geleden door Oostenrijkse loge "De ware eendracht' werd gevolgd. De grootste afwijking is wel dat er vier vrouwen - de vrijmetselarij is een mannenbeweging - aanwezig zullen zijn in de vorm van het Euridice strijkkwartet, dat het ritueel met muziek van Mozart zal omgeven. Maar voor de rest klopt veel wel: de "donkere kamer' waar de "angstaanjagende broeder' (Chris Bolczek) Mozart (Jan Pieter Koch) waarschuwt voor de beproevingen die hem bij het inwijdingsritueel staan te wachten; de tocht naar de "lichte kamer', die helemaal is ingericht als een logeruimte, waar Mozart onder toezicht van de "grootmeester' (Carel Alphenaar) aan de beproevingen zal worden onderworpen; een "eerste opzichter' (Rudi van Megen) en een "tweede opzichter' (Sander de Heer), die moeten vaststellen of de juiste procedure wordt gevolgd, enzovoort, enzovoort. Een "redenaar' (Jaap van Heerden) zal de inwijding van commentaar zal voorzien.