Leiders Rode Khmer zaterdag naar Cambodja

BANGKOK, 19 DEC. Khieu Samphan en Son Sen, twee leiders van de communistische verzetsbeweging van Cambodja, de Rode Khmer, willen zaterdag terugkeren naar de hoofdstad Phnom Penh. Dat heeft de radiozender van de Rode Khmer vandaag gemeld.

Khieu werd op 27 november door een woedende menigte verdreven uit Phnom Penh, waarna ook Son Sen vertrok. De Cambodjanen protesteerden daarmee tegen het schrikbewind van de Rode Khmer dat tussen 1975 en 1979 aan meer dan een miljoen mensen het leven kostte. De twee leiders zullen opnieuw naar Phnom Penh gaan om deel te nemen aan het vredesproces dat onder auspiciën van de Verenigde Naties plaatsheeft.

Intussen hebben leden van de missie van de Verenigde Naties gisteren voor het eerst een bezoek gebracht aan het gebied dat in handen is van de Rode Khmer. VN-functionarissen vlogen per helikopter van Battambang, een stad in het westen van het land die onder controle van de regering staat, naar het Rode Khmer-bolwerk Pailin op 25 kilometer van de grens met Thailand.

Ataul Karim, de leider van UNAMIC, de VN-missie die de komst van een vredesmacht in januari moet voorbereiden, zei na gesprekken met Rode Khmer-leiders dat het vredesproces “op koers” ligt en dat alle partijen de VN-missie helpen bij haar taak. (AP, UPI)