Kiev: kernwapens weg met hulp VS

KIEV, 19 DEC. De Oekraïense president, Leonid Kravtsjoek, verwelkomt hulp van de Verenigde Staten bij de vernietiging van de kernwapens die op het grondgebied van zijn republiek zijn gestationeerd. Kravtsjoek zei dat zijn land voor het jaar 2000 van alle kernwapens af wil.

Volgende maand worden Amerikaanse technici verwacht in de vier republieken met strategische kernwapens (Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland en Kazachstan) om te helpen bij de ontmanteling van die wapens die in het kader van het verdrag over strategische wapens (START) moeten worden vernietigd. Het Amerikaanse Congres heeft daarvoor vierhonderd miljoen dollar uitgetrokken. In de Oekraïne zouden 176 strategische raketten staan.

De Wit-Russische president, Stanislav Sjoesjkevitsj, heeft tegenover minister Baker te kennen gegeven dat zijn republiek uiteindelijk kernwapenvrij wil worden, maar dat de realisering van die doelstelling tijd kost en afhankelijk is van de ontwikkelingen op het internationale toneel.