Keuringsdienst: hoog percentage onveilig vuurwerk

ROTTERDAM, 19 DEC. De Keuringsdienst van Waren in Rotterdam heeft bij een onderzoek naar de veiligheid van in Nederland verkrijgbaar vuurwerk veel onveilig materiaal ontdekt.

Volgens een woordvoerder van de dienst is bij steekproeven 50 procent van het vuurwerk als ondeugdelijk bestempeld. Van de ruim duizend soorten geregistreerd vuurwerk wordt jaarlijks steekproefgewijs een aantal onderzocht door de dienst. “Dat wij 50 procent afkeuren, wil niet zeggen dat de helft van het in Nederland te verkrijgen vuurwerk onveilig is. Wel is het percentage nog nooit zo hoog geweest. Dat komt waarschijnlijk ook doordat we nu al drie jaar op deze wijze controleren. We weten steeds beter waarnaar we moeten kijken”, aldus een woordvoerder. De meeste problemen bij het onderzochte vuurwerk lagen bij de zogenoemde lontvertraging. “Die moet volgens de wet liggen tussen de 3 en 6 seconden. Korter en langer levert gevaar op. Maar ook zijn er vaak problemen met het geluidsniveau”, aldus de woordvoerder.