Keating gekozen tot premier van Australië

CANBERRA, 19 DEC. De vroegere minister van financiën van Australië, Paul Keating, is vandaag gekozen tot leider van de Australische Laborpartij. Keating volgt daarmee Bob Hawke op, als partijleider en als premier.

Hawke had, gedwongen door groeiende onrust in zijn partij, zelf een stemming uitgeschreven onder de parlementsleden van Labor. Keating, de enige tegenkandidaat, kreeg 56 stemmen, Hawke 51. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat een leider-premier via een interne stemming het veld moet ruimen. Hawke, die vanaf 1983 premier was, werd door zijn partij verantwoordelijk gesteld voor de dalende populariteit van Labor en voor de recessie.

Ook Keating, die in juni al een poging deed Hawke te wippen, is niet onverdeeld populair. In cartoons wordt hij vaak voorgesteld als doodgraver van de Australische economie, omdat hij als minister de rente hoog hield, waardoor volgens sommigen de recessie werd uitgelokt.

Keating (47) stond al jaren op de nominatie om Bob Hawke op te volgen. Hawke zou in 1988 zijn toenmalige minister het leiderschap hebben aangeboden voor de verkiezingen van 1990, maar Hawke kwam, volgens Keating, de afspraak niet na en leidde vorig jaar zelf de Laborpartij. Hawke won de verkiezingen nipt.

Hawke zei tijdens een persconferentie vandaag dat de nieuwe regering zijn “volledige steun” heeft. ,Ik verlaat het premierschap vol trots over hetgeen ik heb bereikt. Het Australië van 1991 is veel beter dan het land dat ik in 1983 erfde, toleranter, meelevender en met meer concurrentie”, aldus Hawke.

Een van de eerste belangrijke taken van Keating zal zijn de ontvangst van de Amerikaanse president George Bush, die van 31 december tot en met 2 januari een bezoek aan Australië brengt. (AP, Reuter)