Haastklus

All I Want for Christmas. Regie: Robert Lieberman. Met: Ethan Randall, Thora Birch, Lauren Bacall, Leslie Nielsen. In 24 theaters.

Wat ik graag onder de kerstboom zou vinden is een schaamteloos sentimentele film met veel Newyorkse sneeuw, waarin een klein meisje aan de kerstman van Macy's vraagt of hij er voor kan zorgen dat haar gescheiden ouders elkaar weer in de armen sluiten. En dat zoiets dan lukt op kerstavond, met een beetje hulp van de kinderen, beierende klokken en de wijze glimlach van Lauren Bacall als grootmoeder.

Zo'n film had All I Want for Christmas moeten worden, geregisseerd door Robert Lieberman, die al eens eerder een smartlap over een gescheiden vader en zijn kinderen (Table for Five) in de bioscoop bracht. Het werd echter een haastklus van de televisie- en commercialregisseur die Lieberman ook is, liefdeloos en slordig geschreven, met een grotendeels niet te volgen verhaallijn en geen enkele kwaliteit, die het wanprodukt onderscheidt van een gemiddelde "movie of the week' op het kleine scherm. De sneeuw komt uit een spuitbus, de boom is van plastic en de ballen zijn te dof om je in te spiegelen.

De beste maatstaf is bij dit soort maakwerk dat het moeite kost om de gezichten van de inwisselbare acteurs te onthouden, zodra ze uit het kader verdwenen zijn. Als de scenarist dan ook nog eens zijn vak niet verstaat, dan dwalen de gedachten snel af naar spannender aangelegenheden. De kwaliteiten van de dertig jaar geleden door Fons Rademakers geregisseerde Makkers staakt uw wild geraas, bij voorbeeld.

    • Hans Beerekamp