Haaien bemoeilijken berging lijken Rode Zee

SAFAGA, 19 DEC. Stoïcijns zaten gisteren familieleden van de 476 mensen die zaterdag bij een veerbootramp om het leven kwamen in het havenstadje Safaga te wachten of de lichamen van hun dierbaren aan wal werden gebracht. Gisteren arriveerden er slechts vier nieuwe lijken, waardoor het totale aantal geborgenen opliep tot 86.

Ook een deel van de 180 overlevenden verbleef nog in Safaga, onder hen Hassan Ali Metawali Khalifi, die na een jaar werken in het zuiden van Egypte naar het noorden terugkeerde. Hij was onderweg met twee familieleden die allebei nog vermist zijn. Hij had het equivalent van 6.000 gulden bij zich, een kleurentelevisie en een cassette-recorder. Alles is hij kwijt. De maatschappij van de Salem Express heeft hem vijftig Egyptische ponden (dertig gulden) schadevergoeding aangeboden.

De ramp van vier dagen geleden met de veerboot, de Salam Express, was de ernstigste die er ooit in de Rode Zee heeft plaatsgehad en ook wereldwijd gezien een van de ergste van deze eeuw. De meesten van de ruim 650 opvarenden waren arbeiders uit het zuiden van Egypte en pelgrims die naar Mekka waren geweest.

Het bergen van de lichamen kost grote moeite omdat duikers voortdurend worden gehinderd door de talrijke haaien in dit deel van de Rode Zee, zo'n 270 kilometer ten zuidoosten van Kairo. Zo'n 360 lichamen zitten naar wordt aangenomen nog vast in het wrak.

Een van de passagiers bracht het er op een uitzonderlijke manier levend van af. Volgens ooggetuigen werd hij door dolfijnen naar de kust gedirigeerd. De dolfijnen hielden de haaien op een veilige afstand en zouden zelfs het hoofd van de uitgeputte man boven water hebben helpen houden. De dolfijnen toonden zich volgens dezelfde ooggetuige zeer verheugd toen de man veilig aan land ging.

In de Egyptische oppositiepers werd veel kritiek geuit op de Egyptische autoriteiten. Het blad Al-Shali wees erop dat er maar liefst tien uur verstreken tussen de alarmsignalen van de boot en het begin van de reddingsoperatie.

De krant Al Wafd riep op de schuldigen aan deze vertraging te straffen. Dit dagblad merkte ook op dat het gebied van de ramp buitengewoon gevaarlijk is voor de scheepvaart. Het rif waarop de Salem Express verging was niet met lichten gemarkeerd. Kritiek oefende Al Wafd ook uit op het feit dat de regering geen periode van officiële rouw had afgekondigd voor de slachtoffers van het ongeluk. (UPI, Reuter)