Franse regering voegt Thomson samen met CEA

PARIJS, 19 DEC. De Franse premier, Edith Cresson, heeft gisteren officieel de vorming van de staatsonderneming aangekondigd die de civiel-nucleaire en elektronica-activiteiten van twee bestaande nationale ondernemingen bundelt.

De nieuwe groep, Thomson-CEA-Industries, krijgt 90.000 werknemers in dienst en heeft een geschatte omzet van 90 miljard franc.

De herstructurering is onderdeel van een veelomvattend plan om staatsbedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren, onder te brengen in holdings met renderende ondernemingen. De oprichting van Thomson-CEA-Industries waarin de staat de meerderheid van de aandelen controleert, is de eerste van drie hergroeperingen, die volgend jaar hun beslag moeten krijgen. De andere twee betreffen de computer- (Bull) en vliegtuigindustrie.

Het voordeel van het nieuwe conglomeraat Thomson-CEA-Industries is “dat we vrijelijk cash flow kunnen laten circuleren zonder vrees voor sancties uit Brussel”, aldus een deskundige die betrokken is bij de herschikking van de Franse staatsbedrijven. De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeenchap, heeft Parijs op grond van de mededingingsregels in de EG de afgelopen jaren herhaaldelijk verboden rechtstreeks steun aan nationale ondernemingen te geven.

Voor de vorming van Thomson-CEA-Industries wordt de staatsholding Thomson SA opgedeeld. De winstgevende defensietak Thomson-CSF blijft onder directe controle van de staat zelfstandig voortbestaan. Thomson Consumer Electronics (televisie) dat vorig jaar 2,7 miljard franc verlies leed en de chipmaker Thomson-SGS die op korte termijn twee à drie miljard franc voor research nodig heeft, worden samengevoegd met het Commissariat d'Energie Atomaire. De CEA is een holding die de civiele nucleaire activiteiten van bedrijven als Framatome controleert. CEA dat 20.000 mensen in dienst heeft, behaalde vorig jaar een omzet van bijna 20 miljard franc en is winstgevend.

Premier Cresson zei gisteren dat de nieuwe opzet “precies lijkt op wat sommige van onze grote concurrenten hebben gedaan, zoals Toshiba”. De Japanse groep is met 140.000 werknemers, een omzet van omgerekend 205 miljard franc en een winst van 5,2 miljard franc in 1990 overigens nog heel wat groter dan Thomson-CEA-Industries. Eerder was Siemens genoemd als voorbeeld voor de Franse hergroepering.

In Franse financiële kringen is het "meccano' van Cresson met enige scepsis ontvangen. Het overleven van Thomson Consumer Electronics en de chipsmaker Thpomson SGS (dat voor de helft eigendom is van de Italiaanse staatsholding IRI) lijkt zo wel veilig gesteld te kunnen worden, maar privatisering van sommige staatsbedrijven is op lange termijn de beste oplossing, aldus deze kritiek.

    • Jan Gerritsen