EG dicht bij akkoord over HDTV

ROTTERDAM, 19 DEC. Minister Maij Weggen van verkeer en waterstaat heeft een laatste poging ondernomen om alle EG-landen achter één strategie voor invoering van HDTV, High Definition Television te krijgen. Bij het ter perse gaan van deze editie was nog niet duidelijk of de minster in haar opzet zal slagen.

HDTV is de toekomstige televisie-generatie die een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit combineert met geluid van cd-kwaliteit. Philips en het Franse Thomson hebben samen een Europese variant van HDTV ontwikkeld, HDMAC. Een EG-richtlijn zou de MAC-norm tot Europese norm moeten verheffen.

De Europese ministers verantwoordelijk voor telecommunicatie begonnen gistermiddag onder leiding van voorzitter Maij Weggen aan de zoveelste poging een Europese HDTV-strategie vast te leggen. Na tien uur vergaderen stevende men af op een akkoord, maar Frankrijk bleef zich tegen een nieuw Nederlands voorstel verzetten. Vanochtend werd de vergadering hervat.

Philips en Thomson hadden gehoopt dat de EG commerciële satellietexploitanten zou dwingen op korte termijn over te schakelen op de zogenoemde MAC-normen. De fabrikanten komen nu met de voorlopers van de HDTV op de markt, de zogenoemde D2MAC, en zitten te springen om programma's in de nieuwe technologie. De satellietexploitanten en commerciele televisiezenders, gesteund door de Duitse omroepfederaties ARD en ZDF, vinden gedwongen overschakelen te duur.

Nederland heeft nu voorgesteld van gedwongen overschakeling af te zien en slechts de aanbieders van nieuwe satellietdiensten te verplichten om uit te zenden in de MAC-formaten.