Duitsland: haast met erkennen gemenebest

BONN, 19 DEC. De Duitse regering tracht de EG op één lijn te brengen ten aanzien van een snelle diplomatieke erkenning van de voormalige Sovjet-republieken.

Volgens de Duitse regering is de snelle desintegratie van de Sovjet-Unie een uitdaging aan het adres van de wereld en is het dringend nodig “snel en verantwoordelijk” te handelen. Minister van buitenlandse zaken Genscher liet gisteren in een verklaring weten dat de EG urgent de consequenties dient te trekken uit de bekendmaking, dat de Sovjet-Unie op 31 december ophoudt te bestaan. “In het belang van de stabiliteit van Oost-Europa is het belangrijk zonder dralen opheldering te verschaffen over de relaties van de EG met de republieken van de voormalige Sovjet-Unie”, aldus Genscher. Hij wil dat de zaak vandaag wordt besproken tijdens de bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen. De discussie moet naar zijn mening gebaseerd zijn op een lijst van punten ten aanzien van het "goede gedrag' van te erkennen republieken. Die lijst is dinsdag in Brussel door de ministers van buitenlandse zaken van de EG opgesteld.

De Franse minister van buitenlandse zaken Dumas zei gisteren dat Frankrijk en Duitsland de EG een gezamenlijk voorstel voor de erkenning van nieuwe onafhankelijke republieken in de voormalige Sovjet-Unie zullen voorleggen. De criteria voor erkenning zijn volgens Dumas democratie, de respectering van de mensenrechten, de respectering van de rechten van de minderheden, de erkenning van bestaande grenzen en het beleid ten aanzien van de kernbewapening.

De EG overweegt begin januari een hoge delegatie naar de voormalige Sovjet-republieken te sturen om er te praten over politieke en economische banden. Dat plan is gisteren volgens een bekendmaking van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken besproken met de Portugese regering. Portugal neemt op 1 januari het EG-voorzitterschap over van de Nederland. (Reuter, AFP)