Duitsland achtste deelnemer bij EK

LEVERKUSEN, 19 DEC. Duitsland heeft zich als achtste en laatste gekwalificeerd voor de eindronde van de Europese titelstrijd in Zweden. Het kat-en-muis spelletje tegen Luxemburg werd woensdagavond in Leverkusen met vier treffers afgesloten. Door de overwinning passeerden de op volle sterkte aangetreden Duitsers groepsleider Wales met één punt.

Bondscoach Berti Vogts nam de partij tegen de voetbaldwerg serieus. Vier verdedigers werden ingezet om de enige Luxemburgse aanvaller, Langers (Standard Luik), in bedwang te houden. De verdedigers waren overbodig. De 26.000 kijkers - voor het eerst werd een interland in Leverkusen afgewerkt - konden zich verwarmen aan aanvallend voetbal, dat vele kansen opleverde.

De produktie werd in gang gezet door aanvoerder Matthäus, die na een kwartier een door de Poolse scheidsrechter Przesmycki toegekende strafschop verzilverde. Verdediger Bossi had Rudi Völler bij een doelrijpe kans onderuit gehaald. De wereldkampioen liet er voor de pauze nog een treffer bijzetten. Van Buchwald. Doelman Van Rijswijck voorkwam meerdere treffers.

Ook in de tweede helft konden de Duitsers het grote overwicht niet echt in doelpunten uitdrukken. Via invaller Hässler en Italië-ganger Riedle werd het uiteindelijk 4-0. “Tegen dit soort tegenstanders is het vaak moeilijk scoren”, gaf de geblesseerde Klinssmann zijn menig over het gebrek aan produktiviteit aan Duitse zijde. De spelers incasseerden voor hun kwalificatie een premie van 40.000 gulden.

Naast Duitsland plaatsten Nederland, Engeland, Schotland, Joegoslavië, Sovjetunie, Frankrijk zich voor het eindtoernooi. Gastland Zweden completeert het deelnemersveld. Op 17 januari volgt de groepsloting in Göteborg.