DSM sleurt Akzo mee in koersval; winst ING, KLM

AMSTERDAM, 19 DEC. De koersdaling van DSM na uitlatingen van topman Van Liemt begint effect te sorteren op de koers van rivaal Akzo. Het koersverschil is nu zo groot dat sommige beleggers aandelen Akzo inruilen voor het "goedkopere' DSM.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs brokkelden vanmorgen af, direct na de openingsbel die voor deze keer werd geluid door de scheidende commissaris voor de notering P. van Outersterp. De EOE-index (slot: 273,86) was om 13.00 uur 1,6 punten lager.

Ook op zijn laatse beursdag werd Van Outersterp weinig rust gegund. Beurssecretaris mr. P. Arlman raadpleegde eerst Van Outersterp voordat hij de handel in niet-royeerbare certificaten van Van Melle verbood. Het handelsverbod van Van Melle (slot gisteren: 46 gulden), genoteerd op de parallelmarkt, werd ingesteld in verband met een te verwachten bericht. Het fonds, dat in november nog een "all-time high' van 530 gulden bereikte, staat al lange tijd te boek als een overnamekandidaat. Een grote koper bouwde de afgelopen maanden een belang van naar schatting veertig procent op in de snoepfabrikant, die kort gelden overging tot een aandelensplitsing 10:1. Grote concerns als het Amerikaanse Phillips Morris, het Zwitserse Nestlé en het Britse Cadbury Schweppes zouden zijn geïnteresseerd in overname van Van Melle.

De directie van Van Melle maakte vorige maand duidelijk sterk gekant te zijn tegen een overname, maar wel bereid te zijn te praten over samenwerking. Tegen het middaguur maakte het bedrijf bekend dat het een strategische verbintenis aangaat met de Italiaanse branchegenoot Perfetti.

Internationale Nederlanden Groep was omstreeks het middaguur dertig cent lager op 45,10 gulden. Nabeurs kwam het concern met de cijfers over het derde kwartaal. De omzetten in ING waren gisteren tamelijk groot. Volgens handelaren opereerden Britse institionele beleggers voornamelijk aan de verkoopkant. Vraag naar ING viel vooral bij binnenlandse beleggers te bespeuren.

DSM (slot gisteren: 92,80 gulden) was omstreeks het middaguur een gulden lager. De koers van het chemieconcern, die gisteren 2,70 gulden lager sloot, blijft onder druk staan als gevolg van de sombere geluiden die topman Van Liemt in het personeelsblad liet horen. De koers van DSM is nu 35 gulden lager dan die van Akzo, een ongewoon groot verschil. Het is mogelijk dat als gevolg van het grote rendementsverschil tussen beide fondsen enige wisseling van Akzo naar DSM zal volgen. Akzo (slot: 128,50 gulden) was omstreeks het middaguur 1,10 gulden lager.

“De verwachting is dat beide ondernemingen hun dividend op hetzelfde niveau zullen handhaven. Daaruit volgt dat DSM een beter dividendrendement beidt”, aldus een handelaar die er onmiddellijk aan toevoegde dat deze redenering niets te maken had met fundamentele factoren. “Dit is puur technisch.”

KLM (slot gisteren: 38,30 gulden) was omstreeks het middaguur vijftig cent hoger. De luchtvaartmaatschappij gaf vandaag een persconferentie over een nieuwe campagne om passagiers aan zich te binden. Beleggers hoopten kennelijk op snippers informatie over de samenwerkingsgesprekken met British Airways.

Op de lokale markt kwam de verlenging van de beschermingsconstructie Kondor Wessels op een verlies van 1,80 gulden te staan. Het aandeel zakte tot 30 gulden. Bank Mendes Gans won negen tientjes op 4.790 gulden. Op de obligatiemarkt viel nauwelijks beweging waar te nemen.

NEW YORK Wall Street sloot de sessie gisteravond af met bescheiden winst, voornamelijk als gevolg van programmagestuurde aankopen. Volgens analisten wordt de markt op het moment gedomineerd door korte-termijn beleggingen en herschikkingen van portefeuilles. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 5,81 punten hoger op 2.902,28.

LONDEN In afwachting van de beslissing van de Bundesbank over de rente gaven de market makers op de elektronische Londense beurs vanmorgen scherp lagere koersen af. Tegenvallende winstprognoses van Britse bedrijven droegen ook hun steentje bij. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.413,6) was om 12.00 uur ruim 34 punten lager.

FRANKFURT Ook in Frankfurt werd de beslissing van de Bundesbank met spanning afgewacht. “Als de Bundesbank de rente verhoogd dan is dat slecht voor de aandelenmarkt. Laten ze de rente ongemoeid, dan is dat ook negatief want dan kunnen we later een renteverhoging verwachten”, aldus een sombere handelaar. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.573,75) was aan het eind van de morgen ruim tien punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag vrij fors gedaald. Het Nikkei-225-gemiddelde zakte met 638,71 punten tot 21.991,19 punten en daarmee bedroeg de gemiddelde daling van de koersen 2,8 procent.

De koersdaling werd toegeschreven aan de verkoopprogramma's die de computers aangaven op grond van de termijnnoteringen. Doordat er vrijwel geen kopers waren kwamen die verkoopprogramma's extra hard aan.