Dromen over Vincent

Vincent and Me (Vincent et moi). Regie: Michael Rubbo. Met: Nina Petronzio, Christopher Forrest, Tchéky Karyo. In: Amsterdam, Rialto.

Tussen de tientallen al dan niet biografische films die vorig jaar verzameld werden in het aan Vincent van Gogh gewijde Amsterdamse filmfestivalletje, sloeg de Canadese kinderfilm Vincent and Me, een aflevering uit de door Rock Demers geproduceerde serie Tales for All, helemaal geen slecht figuur. In de vorm van een vlot verteld verhaaltje over kinderen, boeven en achtervolgingen door de Amsterdamse grachten, wordt tussen de regels door veel duidelijk gemaakt over de relatieve waarde van kunst en de absurde discrepantie tussen leven en roem van Van Gogh.

Een tienermeisje uit Canada, dat niet toevallig Jo heet, heeft haar kamertje van onder tot boven volgehangen met reprodukties van Vincent van Gogh. Ze wil ook tekenen als Vincent, en staat verbaasd als haar krabbels gekocht worden door een Hollandse kunsthandelaar. Even later leest ze in de krant dat een jeugdtekening van Vincent, die ze als de hare herkent, voor een miljoen dollar geveild is. Er blijkt een hele bende achter te zitten, die met medewerking van een Amsterdams jongetje en zijn minibootje, uiteindelijk ontmaskerd wordt. Tussendoor heeft Jo nog een droom, waarin ze Vincent in Arles ontmoet. Bovendien ontmoet ze de echte Madame Calmant, een 115-jarige Arlésienne die de schilder nog gekend heeft.

Als er dan toch films over Vincent gemaakt moeten worden, waarin open deuren niet gesloten blijven, dan is deze aanpak met educatieve en onderhoudende elementen in de juiste mix, zo slecht nog niet.

    • Hans Beerekamp