Donderdag Agenda 1991

Voor de laatste Donderdag Agenda van 1991 heeft de redactie agenda's voor 1992 bestudeerd. Hierbij een overzicht.

Uitgeverij AvantGarde Wassenaar Inl 070-3523034 Prijs ƒ 29,95

AGEND'ART De fabrikant van Javaanse Jongens-shag looft ieder jaar een grafiekprijs uit. Die culturele activiteiten breidt ze nu verder uit door in samenwerking met uitgeverij AvantGarde een kunst & cultuur agenda uit te geven. Elke week (een pagina) wordt geflankeerd door een pagina tekst met foto over een cultureel evenement dat in die week begint, of voor het laatst te zien is. Plus nog wat kleine gegevens. Handige tips voor wie er wat aan heeft, om met Wim T. Schippers te spreken. Noteert u alvast: 28 t-m 31 mei zandkastelen bouwen op het Scheveningse strand tijdens het Scheveningen International Sandsculpture Festival.

Uitgeverij Kluwer Deventer Inl 05700-47248 Prijs ƒ 59,50

AGENDA VOOR DE FISCALE PRAKTIJK In sommige agenda's wordt nooit een afspraak genoteerd. De fiscale agenda is daar een voorbeeld van. Intrigerend is dan de vraag waarom kopers zo'n torenhoge prijs willen betalen. Erotische foto's of spitse cartoons? Vergeet het maar. Wat weet fiscalisten dan zo te boeien? Dat blijkt te variëren van tabellen met de opbouw van de fiscale oudedagsreserve tot twintig pagina's met alle gemeentenamen en de bijbehorende belastinginspecties. In de 200 pagina's informatie vindt men verder de namen en adressen van alles en iedereen die wat voorstelt in de belastingwereld. Politici horen daar volgens de uitgever niet bij, zelfs niet de voor de fiscale praktijk belangrijke Commissie voor de Verzoekschriften van de Tweede Kamer. Er is geen saaier produkt dan deze agenda. Toch is zij een bijbeltje in handen van beambte Dorknoper en andere belastingliefhebbers.

de natuur. De bladzijden worden bij elkaar gehouden door een spiraal en de agenda is gebonden in een harde kaft.

Uitgeverij Jan Mets Amsterdam De Kleine Aarde Boxtel Inl 04116-84921 Prijs ƒ 13,50

MILIEU AGENDA De bezitter van de Milieu agenda verplaatst zich per auto, parkeert, gebruikt elektriciteit en gas en maakt gebruik van het openbaar vervoer. Voor deze activiteiten zijn althans onkostenschema's opgenomen in de Milieu agenda. Voorts in dit handzame ongeïllustreerde boekje (drie dagen per pagina) alfabetische informatie over milieu zaken, van Biodyn tot zware metalen, adressen van milieu-organisaties en voedsel-, bak- en kooktips. Vooral de venkeltaart doet smakelijk aan.

Uitgeverij Stichting Burgerschapskunde Leiden Inl 071-121841 Prijs ƒ 11,90

POLITIEKE AGENDA Wie een vleugje politieke informatie en het maken van afspraken wil combineren, komt al gauw terecht bij de Politieke agenda. Vertrouwde ingrediënten zijn de samenstelling van het kabinet, de namen van de fractievoorzitters in Eerste en Tweede Kamer, kabinetten (vanaf 1963), zetelverdelingen toen en nu, verkiezingsresultaten, opkomstpercentages en de ledentallen van de politieke partijen. De meest recente ledentallen dateren van juli. De PvdA, met toen nog 89.000 leden, is sindsdien nogal wat leden kwijtgeraakt. Na de WAO-discussie die hevig binnen de partij woedde, kan het PvdA-ledental in de agenda worden veranderd in 84.500.

Uitgeverij Inmerc Wormer Inl 075-282851 Prijs ƒ 29,90

REMBRANDT AGENDA De Rembrandt Agenda is een kloek, vierkant boekwerk: 21x21 cm. Het portret van de 20-jarige koopmansdochter Maria Trip vult het omslag volledig (achterop een detail). Binnenin prijkt op aanmerkelijk kleiner formaat bij iedere week (een bladzijde) een schilderij of tekening van Rembrandt uit de collectie van het Rijksmuseum. Hoe goed Rembrandts tekeningen en schilderstukken ook zijn, en hoe verantwoord de keuze en begeleidende tekstjes in vijf talen (gemaakt door het Rijksmuseum) ook zijn, de agenda doet wat kabbelend aan. Een "Who's Afraid of Red Yellow And Blue No. III' Agenda was spannender geweest. Met detailfoto's van het kapotgesneden en onherstelbaar verbeterde schilderij van Newman, foto's van de hoofdrolspelers, etcetera.

Uitgeverij Fontein Baarn Inl 02154-22141 Prijs ƒ 19,90

ROALD DAHL AGENDA “'t Kind lacht en trekt in een wipje- een revolver uit haar slipje.- Ze richt hem op het grote beest- en beng, beng... die is er geweest!” Dit is een van de gedichten uit de Roald Dahl agenda die elke week, afgewisseld door een paar regels uit een van Dahls verhalen, een pagina sieren. Iedere nieuwe maand wordt voorafgegaan door een verhaaltje over die maand. Dahl vertelt over krokussen in maart, meeuwe-eieren in juni en wespen in augustus. De agenda is een mooi handzaam boekje, geïllustreerd met prachtige tekeningen van Quentin Blake.

Uitgeverij Phoenix & Den Oudsten Rotterdam Inl 010-4736011 Prijs ƒ 16,95

ROTTERDAM OP ZAK AGENDA Het chauvinisme onder Rotterdammers stijgt met de dag. Ze kunnen nu ook beschikken over hun eigen agenda waarin in de eerste rubriek valt te lezen hoeveel kilometers steden in Nederland verwijderd zijn van de Euromast. Het van een plastic kaft voorziene boekje blinkt meer uit als naslagwerk dan als agenda. Alle cafés, restaurants, buurthuizen, buslijnen, hulpverleners en warenhuizen die er in Rotterdam te vinden zijn, staan zo te zien vermeld op ruim 150 pagina's.

Uitgeverij Solidariteitsfonds Breda Inl 076-228151 Prijzen ƒ 11,50 tot ƒ 32,50

SOLIDARITEITSAGENDA “In 1992 is het 500 jaar geleden dat Christoffel Columbus in de Caraïben arriveerde.” Deze zin uit het voorwoord in de Solidariteitsagenda klinkt anders dan het inmiddels bekende "500 jaar geleden ontdekte Columbus Amerika'. Amerika was er immers al vóór 1492, redeneren de samenstellers van de agenda. Het Solidariteitsfonds kiest niet de kant van de talloze feestvierders in Europa en Amerika, maar schaart zich aan de zijde van de inheemse bevolking. Zwart-witfoto's van Navajo's, Tikuna's, Hopi's en Maku's sieren de doorgaans sobere agenda, die weer in vier formaten verkrijgbaar is. De opbrengst gaat naar vluchtelingenkampen van de Sahroui in de Westelijke Sahara.

Uitgeverij Tender Amsterdam Inl 020-6244257 Prijs ƒ 19,95

TENDER-AGENDA De agenda van theatergroep Tender is even verrassend als de voorstellingen van het gezelschap dat dit jaar zijn 10-jarig bestaan viert. De ongeveer honderd pagina's zakformaat onthullen wat Tender de laatste jaren gedaan heeft. Hoe kwamen de voorstellingen tot stand, wie schreef wie een kaartje en ook, wat vond de pers ervan. "Ons podium is ons dagelijks leven' is de achterliggende gedachte om een agenda te maken met twaalf verschillend vormgegeven maanden en veel mooie tenderfoto's. Achterin een Gele Gids met namen en telefoonnummers van firma's of personen die door de produktieleiding van de groep worden aanbevolen op het theatervakgebied.

Uitgeverij Terra Zutphen Inl 05750-25222 Prijs ƒ 24,90

TUINAGENDA De Tuinagenda onder redactie van Julia Voskuil is voor een groot deel gewijd aan de Floriade Wereldtuinbouwtentoonstelling Den Haag-Zoetermeer (10 april-10 oktober). Daarnaast geeft de agenda zeer praktische informatie over sier- en moestuinen en tips als wanneer de wintervoorraad gecontroleerd moet worden op ongedierte en rot.

Uitgeverij Weekbladpers-Opzij Amsterdam Inl 020-5518525 Prijs ƒ 14,95

VROUWENAGENDA De Vrouwenagenda is ieder jaar op dezelfde manier uitgevoerd. Achterin staan handige adressen voor vrouwen en verhalen over het thema van dat jaar. Voor 1992 is dat jaloezie. De week is verdeeld over twee pagina's en elke maand zijn er twee bladzijden voor notities, verrijkt met citaten naar aanleiding van het thema. De kaft van deze handzame agenda is bordeauxrood en bijna net zo mooi als de chique witte van vorig jaar.

Uitgeverij Interstat Amsterdam Inl 020-6647327 Prijs ƒ 29,50

WINNIE-THE-POOH AGENDA In de Winnie-The-Pooh-agenda is weinig ruimte voor het noteren van afspraken, maar veel ruimte voor gekleurde afbeeldingen van de beer zonder veel hersens, het angstige biggetje, de sombere ezel, de zorgzame kangoeroe en de almachtige Christopher Robin. De plaatjes van Ernest H. Shepard, nagetekend door de Walt Disney Company, laten onder meer zien dat geen enkele beer op de hele wereld zo onverschillig uit een honingpot kan eten als Winnie-the-Pooh.

Uitgeverij Yes Spaarnestad Inl 023-304304 Prijs ƒ 39,95 voor abonnees ƒ 34,95

YES DAGBOEK AGENDA Een filofax voor meisjes in een plastic band met rubrieken als verjaardagen, agenda, dagboek, kasboek, adresboek en notities, die meerdere jaren bruikbaar blijft. De vulling 1993-1994 kun je in het voorjaar van 1993 bijbestellen. Ter illustratie geen popsterren of paardeplaatjes maar liefdesgedichten. Op 1 januari “Je lach- doorklinkt mijn gedachten- mijn lippen- die op de jouwe wachten- op mijn mond jouw kussen- die nodig zijn om het vuur te blussen.” Wie de gedichten geschreven hebben, vermeldt de agenda (gelukkig) niet. Handig is het briefpapier met een voorgedrukt tekstje erop: “Zomaar een briefje voor jou. (-) Je bent mijn allerbeste praat-, lach én huilvriendin.” Wat een minachting voor meisjes spreekt hier uit.

Uitgeverij Wout Jonker Inl 085-420605 Prijs ƒ 32,50

ZAKAGENDA WOUT JONKER De agenda (oplage 800) van grafisch ontwerper Wout Jonker (1958) is absoluut de mooiste agenda voor wie een zakagenda zoekt die handzaam is, een jaar lang meegaat, genoeg ruimte biedt voor aantekeningen en afspraken, gedrukt is op offset- en beschrijfbaar papier en wars is van opsmuk en overtollige informatie. Het grijs linnen bandje, afwijkend van vorige jaren, is alleen bedrukt met het volledige jaartal.

Uitgeverij ZOO produkties Den Haag Inl 070-3560713 Prijs ƒ 22,50

ZOO AGENDA De maan is de belangrijkste veroorzaker van de getijden, heeft invloed op ons humeur en bepaalt de vorming van uienringen. Het thema van de ZOO agenda is de maan en op de eerste bladzijde staat een ui tegen een donkere hemel afgebeeld. De illustraties op kaft en tabbladen stellen de standen van de maan voor en zijn net als de gehele agenda ontworpen door Haico Beunders. De agenda is mooi, heeft een handzaam formaat (15-10cm) en een fleurige zijkant. De week is verdeeld over twee bladzijden. Natuurlijk zijn alle maanstanden vermeld en andere wetenswaardigheden, zoals het feit dat op 3 nov 1957 het Russische eskimohondje Laika als eerste levende wezen een ruimtevlucht maakte.