Datum Gorbatsjovs aftreden onzeker

MOSKOU, 19 DEC. De persdienst van president Michail Gorbatsjov heeft vanochtend berichten tegengesproken als zou Gorbatsjov zijn ontslagbrief al hebben geschreven.

De woordvoerder van Gorbatsjov voelde zich tot de ontkenning geroepen omdat het blad Nezavisimaja Gazeta vandaag berichtte dat het decreet klaar ligt.

Volgens de Nezavisimaja Gazeta heeft Gorbatsjov de oekaze waarmee hij ontslag neemt gisteren opgesteld en ondertekend. Alleen de datum zou nog niet zijn ingevuld. Het moment van aftreden zou de president desondanks al bepaald hebben: ofwel zaterdag, als de Russische president Boris Jeltsin in de Kazachstaanse hoofdstad Alma-Ata de vorming van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten hoopt te voltooien, ofwel komende week.

Gorbatsjov treedt nu nog niet af, omdat hij hoopt nog invloed te hebben op de besprekingen in Alma-Ata. De president van de Sovjet-Unie wil de partners van het nieuwe Gemenebest daar een serie voorstellen overhandigen. Gorbatsjov hoopt hen er nog van te kunnen overtuigen dat een gezamenlijke zitting van de twee kamers van de centrale Opperste Sovjet noodzakelijk is om het proces “constitutioneel” te laten verlopen. De meeste parlementariërs van Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland boycotten de zittingen tot nu toe echter in opdracht van hun regeringen die vorige week het "Gemenebest-akkoord' hebben gesloten. Deze drie republieken achten de Opperste Sovjet van de Unie niet meer existent nu zij het land gedrieën hebben opgeheven, met als gevolg dat er in de vergaderzaal slechts afgevaardigen uit de Centraalaziatische republieken, Russen uit het Balticum en communisten zitten.

De rest van de dagen is Gorbatsjov volgens de Nezavisimaja Gazeta bezig “excerpten uit het Kremlin-archief” te maken dat nu door de Russische regering is geconfisqueerd.

Gorbatsjov heeft de afgelopen dagen steeds laten ontkennen dat hij op het punt staat op te stappen. De president ziet voor zichzelf in deze “overgangsperiode” nog een taak weggelegd. Zodra die voorbij is, zal hij zijn vertrek bekendmaken. In het Kremlin wordt dit half januari verwacht en niet volgende week al.

Pag 5:

"Rusland wil Gorbatsjov niet kwijt'

De Russische leiding wil hem volgens staatssecretaris Gennadi Boerboelis, vice-premier in Jeltsins regering en tweede man in de politieke top van Rusland, niet lozen. “We zouden zeer ethisch in deze complexe situatie willen handelen. We hebben namelijk groot respect voor Michail Gorbatsjov als president en als politicus”, aldus Boerboelis. Zijn president Jeltsin zelf sprak dit voorjaar nog van Gorbatsjovs “machtswellust” die “karakterologisch” was bepaald.

Volgens Boerboelis is het gemenebest nu zo goed als rond. Zaterdag zullen Kazachstan, Kirgizië, Toerkeministan, Tadzjikistan en ook Armenië zich aansluiten. De deelname van Oezbekistan is nog onzeker. Moldavië heeft te veel problemen in eigen huis om te kunnen tekenen, aldus Boerboelis. De drie Baltische landen doen niet mee. Georgië en Azerbajdzjan hebben hun houding nog niet bepaald.

Vice-president Aleksandr Roetskoj van Rusland heeft zijn aanvallen op z'n eigen president verder opgevoerd. In een interview met de Nezavisimaja Gazeta waarschuwt hij vanmorgen voor “chaos” en “anarchie”. Roetskoj keert zich tegen het gemenebest omdat de Russen in het gehele land erdoor “vogelvrij” worden verklaard. Bovendien verslechtert de economische situatie volgens hem “catastrofaal” en verliest de bevolking haar vertrouwen. Rusland staat dan ook aan de rand van de “afgrond”, aldus Roetskoj.

    • Hubert Smeets