Creatief stagediven bij optreden Urban Dance Squad; Explosieve en strakke rap

Concert: Urban Dance Squad. Gehoord: 18-12 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 19-12 Vereeniging, Nijmegen; 21-12, 22-12 Tivoli, Utrecht.

Na het openingsnummer (Thru) the Gates of the Big Fruit zei rapper RudeBoy: “Jullie zullen wel denken: waarom zingen ze in het Engels, het zijn toch Nederlanders!?”. Mijn verbazing was eerder andersom; zijn dt Nederlanders? Geen band is Urban Dance Squad voorgegaan in het zo geslaagd combineren van rap met blues, hardrock, funk en samples. En waar de buitenlandse rap-acts op het podium hooguit imponeren met hun verbale agressie, geeft Urban Dance Squad ook muzikaal een overweldigend optreden.

Aan de vooravond van een tournee door Amerika, Japan en Australië stond de groep gisteravond voor een uitverkocht Paradiso. De afgelopen twee jaar is Urban Dance Squad strakker, harder en serieuzer geworden. Ze speelden bijna twee uur, zonder verhalen tussendoor of pogingen het publiek te flatteren. Door het publiek werd creatief gestagedived; met aanloopjes vanaf het drumpodium, achterwaarts of met een salto. Hoogtepunt was de toegift. Er stond toen zoveel publiek op het podium dat RudeBoy zich zonder gevaar van een versterker op de toeschouwers kon werpen.

De nieuwe lp van Urban Dance Squad, Life 'n Perspectives of a Genuine Crossover (1991), is hectischer en voller dan Mental Floss for the Globe (1989): meer samples van dj DNA en meer gitaarsoli van Tres Manos, die zich overal tussendoor kronkelen. Toch weet de groep compacte nummers te maken, met een explosieve dynamiek. De drijfveer van Urban Dance Squad lijkt te zijn: haast. Anders dan bij de meeste rappers stelt RudeBoy zich in zijn teksten niet op als slachtoffer van onderdrukking. Hij is hoogstens het zelfgekozen slachtoffer van een moderne leefstijl; het bestaan is een Fast Lane, zo gestructureerd als een Bureaucrat of Flaccostreet, en eigenlijk is het allemaal Routine.

Op Life 'n Perspectives hebben RudeBoys raps soms een dreinende toon die vooral de refreinen ontsiert, live klinken ze vuiler en gemener. Terwijl RudeBoy met onnavolgbare beenbewegingen over het podium schiet, staat dj DNA rustig rokend achter zijn draaitafel om op precies het juiste moment zijn samples in te mixen, Tres Manos concentreert zich op zijn fantastische gitaarspel en bassist Sil geeft samen met drummer Magic Stick het geheel een strakke, krachtige basis.

In de live-versie van Hitch Hike H.D. klonken ongestoord naast elkaar: een rock-ritme, de rap van RudeBoy, chaotische samples van dj DNA en de aan bluesheld Robert Johnson ontleende riffs van Tres Manos. De muziektraditie wordt door Urban Dance Squad in de breedte en in de diepte bewerkt.

    • Hester Carvalho