Brussel onderzoekt steun ex-DDR

BRUSSEL, 19 DEC. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, heeft gisteren een onderzoek aangekondigd naar enkele forse steunoperaties van de Duitse autoriteiten in de vroegere DDR en Berlijn. Zij twijfelt er sterk aan of die miljardensteun wel strookt met de concurrentieregels van de EG.

Volgens een woordvoerder staat de Commissie in de regel positief tegenover de Duitse investeringssteun voor de nieuwe deelstaten. Brussel heeft al zo'n honderd projecten goedgekeurd, maar telkens wel gekeken of de concurrentieregels die elders in de EG gelden, worden nageleefd.

Een van de steunoperaties betreft twee miljard gulden subsidie voor de autofabrikanten Opel, Volkswagen en Mercedes Benz. VW wil Polo's maken in een oude Trabant-fabriek in Moser, en motoren en cylinderkoppen in Chemnitz en Eisenach. In Moser en Chemnitz moeten bovendien twee fabrieken uit de grond gestampt worden. Kosten: ruim vijf miljard gulden.

Opel op zijn beurt wil Vectra's assembleren in een vroegere Wartburg- vestiging in Eisenach maar wil daar ook een fabriek bouwen voor de produktie van de modellen Astra en Corsa. Daarmee is 1,2 miljard gulden gemoeid.

De plannen van Mercedes Benz betreffen de assemblage van kleine vrachtwagens in Ludwigsfelde, in afwachting van de bouw van een fabriek in het nabijgelegen Ahrensdorf. De kosten bedragen ruim 1,3 miljard gulden.

Ook wil de Commissie nadere informatie over enkele specifieke investerings- en belastingregelingen in de vroegere DDR en Berlijn. Volgens Brussel komt Berlijn, na de val van de Muur en de hereniging van de twee Duitslanden, niet meer in aanmerking voor een bijzondere behandeling. (ANP)