Aanklacht Noriega niet ingetrokken

MIAMI, 19 DEC. De Amerikaanse rechter in het proces tegen generaal Manuel Antonio Noriega heeft gisteren bepaald dat er geen reden is om de aanklacht tegen de voormalige sterke man van Panama in te trekken.

Noriega's advocaten hadden hierom verzocht nadat eerder deze week bekend was geworden dat de generaal in de jaren tussen 1983 en 1987 op grotere schaal met de Amerikaanse dienst voor drugsbestrijding, de Drug Enforcement Administration (DEA), had samengewerkt dan tot dusverre was aangenomen.

Bij de geheime operatie Negocio (Spaans voor "zaken'), zo bleek, verstrekten de Panamese strijdkrachten, die geheel onder controle stonden van Noriega, DEA-agenten gegevens over de piloten en vliegtuigen die verdovende middelen via Panama naar de Verenigde Staten brachten. Drie vroeger in Panama gestationeerde DEA-agenten overhandigden vorig weekeinde een dossier over Negocio aan de officier van justitie.

Het nieuws over Negocio werd met vreugde verwelkomd door Noriega's advocaten, die aankondigden dat ze naar alle waarschijnlijkheid de samenwerking van hun cliënt met de DEA tot het kernpunt van hun verdedigingspleidooi zouden maken. Ze verzochten rechter William Hoeveler om inzage in het nieuwe dossier en om extra tijd voor de voorbereiding van hun pleidooi om het dikke pak nieuwe documenten te bestuderen. Beide verzoeken werden ingewilligd. Het proces zal op 6 januari worden voortgezet.

De openbare aanklager riep dinsdag zijn laatste getuige à charge op, een handschriftdeskundige die verklaarde de indruk te hebben dat Noriega na zijn overbrenging naar de Verenigde Staten met opzet anders begon te schrijven om het onderzoek naar zijn vroegere activiteiten te bemoeilijken.

Rechter Hoeveler verklaarde gisteren dat hij van oordeel was dat er geen reden was om de tien punten van de aanklacht tegen Noriega, die hem in totaal op 140 jaar gevangenisstraf zouden kunnen komen te staan, in te trekken. (UPI, AP)