Witte Huis openhartig over Bush

WASHINGTON, 18 DEC. Het Witte Huis heeft gisteren in een ongebruikelijk openhartige bui toegegeven dat de Amerikaanse economie in een recessie verkeert. Ook toonde het zich bezorgd over de populariteit van president Bush, die volgens recente opiniepeilingen fors daalt.

“Hoe je er ook tegenaan kijkt (...) we zitten nog steeds in een recessie-achtige economie”, verklaarde woordvoerder Marlin Fitzwater. “De mensen in het land weten dat de economie in moeilijkheden verkeert en het heeft geen zin om daar om heen te draaien”. Tot dusverre had de regering-Bush steeds het woord "recessie' geschuwd omdat nog niet zou zijn voldaan aan de criteria hiervoor.

Een opiniepeiling, die werd uitgevoerd in opdracht van de krant The Washington Post en het televisiestation ABC, gaf maandag aan dat nog maar 47 procent van de Amerikanen van mening is dat Bush zijn werk goed doet. Zes weken geleden bedroeg dit percentage nog 59 procent. Niet eerder tijdens zijn presidentschap heeft Bush zo laag in de opiniepeilingen gescoord. Uit de peiling bleek ook dat negen van de tien Amerikanen vinden dat het slecht gaat met de economie in hun land. Slechts een kwart van de ondervraagden meende dat de regering-Bush een goed economisch beleid voert. In juni was de helft van de Amerikanen nog tevreden over het regeringsbeleid.

“Het is wel duidelijk dat dit zorg weerspiegelt over de economie en het beleid”, luidde de reactie van Fitzwater. “We zullen deze gegevens ter harte nemen en ik kan u verzekeren dat we onze inspanningen zullen verhogen om stappen op een aantal terreinen te nemen om de economie weer op gang te brengen”. De uitlatingen van Fitzwater contrasteerden met zijn vroegere reacties op opiniepeilingen. Doorgaans luidde zijn commentaar: “De peilingen gaan nu eens omhoog en dan weer naar beneden”. (Reuter, AP)