Wiesenthal wil inzage in Stasi-dossiers

BERLIJN, 18 DEC. Simon Wiesenthal, die grote bekendheid geniet wegens zijn onvermoeibare jacht op oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog, heeft gisteren verklaard dat hij honderden zaken hoopt op te lossen door dossiers te bestuderen uit de archieven van de voormalige Oostduitse veiligheidsdienst Stasi.

De 82-jarige Wiesenthal, die in Berlijn was om de Otto Hahn vredesprijs in ontvangst te nemen voor zijn speurwerk, kondigde aan dat hij volgende maand een lijst wil overhandigen aan de Duitse minister van justitie Klaus Kinkel met namen van gezochte misdadigers. De prijs werd Wiesenthal uitgereikt door bondskanselier Kohl.

Volgens Wiesenthal weigerden de Oostduitse autoriteiten altijd om met West-Duitsland samen te werken bij het opsporen van oorlogsmisdadigers. Dat was ook niet in hun belang, aldus Wiesenthal, want ze gebruikten veel voormalige nazi's als agenten. “Er werden er veel gechanteerd met de kennis die de mensen in Oost-Duitsland hadden van hun (nazi-)verleden”, stelde hij.

De jood Wiesenthal zat in de Tweede Wereldoorlog zelf in een concentratiekamp en ontkwam ternauwernood aan de dood. Na de oorlog zette hij in Wenen het Joodse Documentatiecentrum op, dat er in slaagde om talrijke gevluchte oorlogsmisdadigers op te sporen in de hele wereld en voor de rechter te brengen. (Reuter, AP)