VN overwegen terugtrekking bewakers uit Irak

GENÈVE, 18 DEC. De bewakers van de Verenigde Naties die bij wijze van vertrouwenwekkende maatregel in Koerdisch Noord-Irak zijn gestationeerd worden begin volgende maand teruggetrokken tenzij er op korte termijn geld komt voor hun onderhoud.

In verband met het huidige gebrek aan fondsen wordt hun aantal deze week al van 500 tot 357 teruggebracht, aldus een mededeling van de VN in Genève. Volgens deze mededeling hebben België, Italië, Portugal, Spanje en de Europese Commissie wel geld toegezegd maar niet betaald. De licht-gewapende bewakers, door Irak vaak als spionnen gebrandmerkt, zijn eerder dit jaar in Irak gestationeerd om de gevluchte Koerdische bevolking aan te moedigen naar hun woningen terug te keren. Ondanks hun aanwezigheid zijn de laatste maanden echter weer tienduizenden Koerden de bergen ingevlucht wegens prikacties van de Iraakse autoriteiten. (AP)