"Sjevardnadze komt niet naar overleg Navo'

BRUSSEL, 18 DEC. De Sovjet-minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze zal hoogstwaarschijnlijk vrijdag niet naar Brussel komen om de samenwerkingsraad van de NAVO bij te wonen. Dat hebben hoge NAVO-functionarissen vandaag laten weten. Door wie de Sovjet-Unie wel vertegenwoordigd zal zijn is nog onduidelijk. Mogelijk door meer dan één persoon.

“Uit Moskou is het bericht gekomen dat Sjevardnadze niet komt”, zo zei een hoge NAVO-functionaris vanmorgen. Een andere functionaris zei dat de NAVO in constante dialoog is met de Sovjet-ambassadeur in Brussel over de vertegenwoordiger die de Sovjet-Unie zal sturen naar het overleg van vrijdag. “Wij hebben de indruk dat er iemand komt. Het zou overigens wel eens meer dan één persoon kunnen zijn, bijvoorbeeld zowel een uit het centrum als vertegenwoordigers van de republieken.

De bijeenkomst van vrijdag volgt op de reguliere herfstzitting van de Noordatlantische Raad die morgen wordt gehouden. Dat is het halfjaarlijkse NAVO-beraad op het niveau van ministers van buitenlandse zaken. Tijdens de NAVO-topconferentie van vorige maand in Rome is voorgesteld de zitting van morgen uit te breiden met een dag van besprekingen van de zestien NAVO-landen met negen landen van het voormalige Warschau-Pact: de Sovjet-Unie, Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en de drie onafhankelijk geworden Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.