Servië reageert zeer boos op EG-beslissing

LJUBLJANA, 18 DEC. Servië heeft verontwaardigd gereageerd op het besluit van de Europese Gemeenschap om de Joegoslavische republieken “die dat willen” per 15 januari te erkennen. “Dit is een aanval op Joegoslavië”, zei de Servische onderminister van buitenlandse zaken, Dobrosav Vezovic: “Met dit besluit veegt de EG Joegoslavië met één hand van de landkaart.”

Smilja Avramov, een adviseur van de Servische president Milosevic, sprak van “agressie tegen Joegoslavië” en eiste dat het staatspresidium bij de Verenigde Naties protesteert “omdat de EG zich de rol van opperrechter heeft toe geëigend”.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG besloten maandag uiterlijk 15 januari die Joegoslavische republieken te erkennen die de bestaande grenzen erkennen, de mensenrechten respecteren en de rechten van de minderheden in hun wetgeving vastleggen. De woordvoerder van het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken, Ante Babic, juichte het besluit van de EG toe. “Het is duidelijk dat de rechter zich voor een scheiding heeft uitgesproken”, was zijn commentaar. De Kroatische president, Franjo Tudjman, zei dat “het voor Kroatië geen probleem is nog enkele weken te wachten op de erkenning”. Hij vroeg de Westeuropese landen echter “duidelijke maatregelen te nemen om de agressie tegen Kroatië te stoppen”.

Ook de Sloveense minister van buitenlandse zaken, Dimitrij Rupel, toonde zich verheugd. “Het EG-besluit betekent de facto de erkenning van Slovenië”, vond hij. “Wij zijn tevreden omdat de lidstaten van de EG nu besloten hebben deze stap gezamenlijk te nemen, het is daarom voor ons geen probleem nog enige weken te moeten wachten.”

De Macedonische premier, Nikola Kljusev, zei dat de voorwaarden die de EG verbindt aan de erkenning van de republieken voor Macedonië acceptabel zijn. “Macedonië en Slovenië hebben de beste vooruitzichten erkend te worden.” Voor Bosnië en Kroatië kan erkenning problematisch zijn omdat Serviërs zich daar tegen de afscheiding van deze republieken verzetten.